Nykypäivänä sijoittamisesta puhutaan jo todella paljon. Sijoittamalla voit ansaita lisää rahaa ja luoda itsellesi passiivisen tulonlähteen. Sijoittamalla voit kasvattaa omaisuutta ja usein helppo kuukausisijoittaminen onkin varma ja automaattinen tapa. Useat eivät kuitenkaan perehdy tarpeeksi tarkasti sijoituskohteisiinsa ja näin ollen sijoitukset eivät tuota niin paljoa kuin olisi mahdollista. On myös mahdollista, että sijoittamisella voi tehdä tappiota. Tässä artikkelissa kerromme kuitenkin mihin kannattaa sijoittaa ja mitä sijoitus mahdollisuuksia sinulla on.
Oman taloudellisen tilanteen hallinta on tärkeää ja siksi sijoittaminen onkin erinomainen tapa. Ennen sijoittamista kannattaa kuitenkin ymmärtää mitä sijoittaminen on ja mihin olet sijoittamassa. Kannattaa myös hahmottaa ja tutkia oma tilanne. Oman tilanteen analysoinnilla ymmärrät, paljonko voit sijoittaa ja millaisella riskillä. Luot siis itsellesi sijoitussuunnitelman. Seuraava askel on jo sijoittamisen aloittaminen. Aloittamalla opit lopulta parhaiten ja alat ymmärtämään mihin kannattaa sijoittaa ja mihin ei. Etenkin aluksi sijoitus summat kannattaa pitää matalina, mutta kun kehityt ja ymmärrät sijoituskohteita enemmän, voit alkaa nostamaan sijoitettavaa summaa. Kannattaa myös ymmärtää, että kaikkia munia ei kannata laittaa samaan koriin vaan eri sijoitusinstrumenttien sisällä kannattaa hajauttaa. Ehdottomasti kannattavaa on sijoittaa myös erilaisilla sijoitusmuodoilla. Älä sijoita vain esimerkiksi osakkeisiin, vaan ota mukaan vaikkapa asuntosijoittaminen.
Seuraavaksi käymme läpi 5 kohdetta joihin kannattaa sijoittaa vuonna 2022, jotta olet mukana vaurastumisessa ja oma varallisuutesi kasvaa. Samalla pohdimme myös parhaita sijoituskohteita, joihin on turvallista ja kannattavaa sijoittaa.
1. Arvopaperit
Arvopaperilla tarkoitetaan esimerkiksi osakkeita, rahastoja, johdannaisia ja joukkovelkakirjoja. Arvopaperien hintaan vaikuttaa ainoastaan kysynnän ja tarjonnan laki. Esimerkiksi osakkeen hinta nousee kun kysyntä kasvaa. Tämä tarkoittaa, että arvopapereilla tuotto tehdään ostamalla halvemmalla ja myymällä kalliimmalla. Etenkin osakkeisiin ja rahastoihin on helppoa sijoittaa ja mukaan pääsee jo hyvin pienillä summilla.
Arvopapereissa kannattaa sijoittaa sellaiseen paikkaan josta tiedät jo jotakin. Sijoittamalla osakkeisiin voit saada vuosittain osinkoja. Osinkojen avulla sijoittaja tekee tuottoa. Toinen mahdollinen sijoitus strategia on ostaa sellaisia osakkeita joiden arvo nousee. Sijoittaminen osakkeisiin ja myös rahastoihin on usein miten pitkän tähtäimen suunnitelma. Mihin arvopapereihin kannattaa siis sijoittaa?
Osakkeissa pääsääntöisesti kannattaa sijoittaa suomalaisiin osakkeisiin Suomesta käsin. Helsingin pörssistä löytyy todella paljon erilaisia firmoja, mutta sieltä kannattaa etsiä firmoja jotka täyttävät seuraavat kriteerit:
- Nostavat arvoaan vuodesta toiseen
- Maksavat osinkoa joka vuosi ja osingot ovat kasvaneet
- Yhtiö on vuodesta toiseen voitollinen
Tämä tarkoittaa, että hyviä osakkeita ei ole hirveän montaa. Näihin yrityksiin sijoittaminen kannattaa kuitenkin lähes milloin vain. Toki parhaan tuoton pystyy tekemään silloin kun kurssit ovat mahdollisimman alhaalla.
Rahastoihin sijoittamalla sijoitat kerralla useisiin eri osakkeisiin. Rahastoissa hajauttaminen on siis hoidettu sinun puolestasi. Rahastoissa mainitaan usein riskitasot. Riskitasoilla kerrotaan kuinka riskialttiisiin yhtiöihin rahaston varat ovat sijoitettu. Rahastot poikkeavat toisistaan monin eri tavoin ja yksi asia on rahaston aktiivisuus. Aktiiviset rahastot sijoittavat varat kokoajan uudelleen, jota rahastonhoitaja hoitaa. Passiivinen rahasto taas pyrkii seuraamaan usein jotain indeksiä ja sijoituskohteet säilyvät pitkään samoina. Huomion arvoista näissä eroissa on rahastojen kulut. Passiiviset rahastot perivät huomattavan isoja hoitokuluja, jolloin niiden tuotto jää helposti matalaksi itse sijoittajalle. Passiivinen rahasto on siksi parempi vaihtoehto. Kulut ovat paljon pienemmät, joten sijoittaja tekee itse voitot eikä rahastonhoitaja. Hyvä esimerkki hyvästä sijoitus kohteessa on Yhdysvalloissa oleva S&P 500 indeksi. Tätä indeksiä seuraavat passiiviset rahastot ovat olleet keskimäärin useina vuosina hyvin tuottavia.
Rahastot ja osakkeet ovat yleisesti helppoja sijoituskohteita. Itselleen voi valita sopivan riskitason, eivätkä sijoitukset vie aikaasi juuri yhtään. Arvopapereiden keskimääräinen vuosituotto pyörii jonkun verran alle 10 prosentissa. Ammattisijoittajat tähtäävät kuitenkin vähintään 10% vuosituottoon, mikä alkaa olemaan jo varsin hyvä arvopapereille. Sijoittamiseen osake- ja pääomamarkkinoilla liittyy aina riskejä. Sijoitusten arvo ja tuotto voi nousta tai laskea, ja sijoittaja voi menettää sijoittamansa pääoman kokonaan. Historiallinen tuotto ja kehitys ei ole tae tulevasta tuotosta.
Lue lisää sijoittamisesta arvopapereihin Nordnetin kautta tästä.
2. Sijoitusasunnot
Asuntoihin on mahdollista sijoittaa useilla eri tavoilla. Tässä artikkelissa pureudumme kuitenkin perinteiseen tapaan eli asunnon ostamiseen ja sen jälkeen sen vuokraamiseen. Sijoitusasuntoa hankkiessa tarvitaan yleensä jo melko suuri alkupääoma. Pankkien kanssa voi neuvotella monenlaisista lainoista, mutta usein miten asunto takaa itsensä 70% ja ostaja maksaa itse 30% asunnon hinnasta. Oman osuuden takaukseen on myös mahdollista käyttää esimerkiksi vanhoja vapautuneita lainan takauksia.
Asuntosijoittamiseen kuuluu olennaisena osana vuokraaminen ja vuokranantajana toimiminen. Hyvän vuokralaisen hankkiminen on tärkeää, mutta huonot vuokralaiset ovat kuitenkin hyvin harvinaisia. Vuokralainen kannattaa etisiä itse, mutta sen voi myös ulkoistaa vuokranvälitys firmoille. Hyvän vuokralaisen löydyttyä asunto tuottaa sinulle positiivista kassavirtaa joka kuukausi. Samalla vuokralainen maksaa sinun asuntolainaasi pois. Asuntosijoittaminen kuulostaa parhaalta sijoitusmuodolta, eikö vain?
Asunto sijoittamisessa kannattaa kuitenkin muistaa muutamia pääsääntöjä. Asunnon kannattaa tuottaa positiivista kassavirtaa vielä asuntolainankin jälkeen. Tämä tarkoittaa, että asunnon tulee olla tarpeeksi halpa ja vuokran tarpeeksi suuri. Sijoitus asunnoksi ei siis sovellu mikä tahansa asunto. Toiseksi kannattaa muistaa asuntosijoittamisen riskit. Vuokralaisen vaihdon välissä sinulle saattaa tulla tyhjiä kuukausia, jolloin sinun täytyy kuitenkin maksaa sekä lainaa että taloyhtiön hoitovastike. Remontteja tulee myös asuntoon sekö taloyhtiöön vääjäämättä. Remontteihin kannattaa laskea etukäteen jo sopiva remonttivara. Remontteja voi kuitenkin vähentää jo asuntoa ostettaessa. On tärkeää perehtyä taloyhtiöön, jossa asunto sijaitsee. Hyvin hoidettu ja isommat remontit jo hoitanut taloyhtiö on sijoittamisen kannalta usein paras vaihtoehto.
Asuntosijoittaminen on kokonaisuudessa riskialttiimpaa kuin arvopapereihin sijoittaminen. Riskiä voi kuitenkin madaltaa huomattavasti, silloin kun tietää mitä tekee. Sijoitusasunnoissa tuotto omalle pääomalle pyörii yleensä 10-30% tietämillä, mikä on huomattavasti parempi kuin esimerkiksi osakkeilla. Hyvän sijoutus asunnon tunnusmerkit ovat:
- Hyvä sijainti
- Yksiö, siitä on ainakin helpoin aloittaa
- Positiivinen kassavirta
- Hyvä taloyhtiö
3. Hyödykkeet
Hyödykkeisiin kuuluu mm. arvometallit kuten kulta, hopea ja kupari sekä raaka-aineet kuten öljy. Hyödykkeiden arvoon vaikuttaa kysyntä ja tarjonta, mutta myös niiden varastotilanne. Hyödykkeiden arvo säilyy valuuttaa paremmin, sillä inflaatio syö valuuttojen arvoa kokoajan. Hyödykkeiden määrä maapallolla on taas vakio, mikä tarkoittaa, että esimerkiksi kullan arvo säilyy käytännössä samana kokoajan. Tästä syystä hyödykkeet ovat erittäin turvallinen sijoituskohde.
Raaka-aineiden hinta yleensä nousee silloin kun arvopapereiden arvo laskee. Tämän on osoittanut historiallinen katsaus. Tästä syystä hyödykkeet ovat erinomainen vastapaino juuri arvopapereihin sijoittamiseen. Arvometalleja kannattaa hankkia yleisimmiltä ja suosituimmilta kullan välittäjiltä, jotta vältyt ikäviltä käänteiltä. Kulta lienee suosituin arvometalli ja erinomaisia paikkoja ostaa kultaa on mm.:
- Jalonom
- Tavex
- Voima Gold
- KultaEeva
Arvometalleihin sijoittaminen on usein pitkän ajan sijoitus. Arvometallit eivät maksa osinkoja, mutta niiden avulla estät inflaation syömästä varallisuuttasi. Tähän omaisuuslajiin sijoittaminen on ennemminkin oman varallisuuden arvon säilyttämistä kuin varsinaisesti sijoittamista. Ostaessasi kultaa nyt maksat luultavasti vähemmän kuin sitä myydessäsi vaikkapa 10 vuoden kuluttua. Tämä johtuu kuitenkin vain rahan arvon heikkenemisestä eikä varsinaisesti kullan arvon noususta.
4. Kryptovaluutat
Kryptovaluutat ovat tulleet jäädäkseen uutena sijoitusmuotona. Nykypäivänä on trendikästä sijoittaa mm. Bitcoiniin. Uusia kryptovaluuttoja syntyy kuitenkin kokoajan lisää ja niitä on jo nyt lähes tuhat erilaista. Tämä digitaalinen raha tarvitsee toimiakseen tilejä, saldoja ja kaupantekoa. Kryptovaluuttojen arvoa ei takaa mikään yksittäinen markkinaosapuoli vaan niiden arvo perustuu täysin kysyntään ja tarjontaan.
Kryptovaluuttaa voi myydä erilaisilla online markkinapaikoilla tai ohjelmilla. Valuutan säilyttämiseen tarvitset kuitenkin kryptovaluuttalomapakon. Erilaisia kryptovaluutta lopakko tyyppejä ovat mm.:
- Kryptovaluuttapörssit voivat toimia lompakkona
- Online-lompakko
- Desktop- ja mobiililompakko
- Hardware-lompakko
Kryptovaluutoilla käydään kauppa erilaisilla kauppapaikoilla. Käydessäsi kauppaa siirrät valuutan lompakostasi palveluun, käyt kaupat ja siirrät ostamasi kryptot takaisin lompakkoosi. Eri lompakot poikkeavat toisistaan lähinnä turvallisuuden suhteen. Pörssin toimiessa myös lompakkona saattavat hakkerit päästä käsiksi valuuttoihisi. Hardware-lompakot ovat taas täysin erillinen ”muistitikku”, johon kryptot voi siirtää. Tämä lompakko on täysin turvassa viruksilta ja nettivarkailta. Aloittelevan Kryptosijoittajan ei kuitenkaan kannata heti ostaa maksavia lompakoita vaan online vaihtoehdot toimivat myös erittäin hyvin. Hardware-lompakko on ammattisijoittajien suosima, sillä riski menettää paljon omaisuutta on kuitenkin suurempi. Lue lisää parhaista Bitcoin-lompakoista tästä.
Kryptovaluutat omaavat edelleen valtavan potentiaalin kasvaa ja siksi tähän junaan kannattaa hypätä ehdottomasti. Kannattaa ymmärtää, että kyptoja on erittäin paljon ja kaikki niistä eivät tule tuottamaan tuottoa. Kannattaakin siis ostaa pienillä summilla useampia eri kryptovaluuttoja, sillä jos yksikin niistä on onnistu kunnolla, saavat rahasi huomattavaa tuottoa. Mukaan pääsee todella helposti esimerkiksi täysin suomenkielisellä Coinmotion palvelulla. Coinmotion on onlinepalvelu, johon kuuluu jo valmiiksi kryptolompakko. Liittyminen on täysin ilmaista, joten aloittamista ei enää voi tehdä tämän helpommaksi. Katso lisää suosituimmista kryptovaluutoista täältä.
5. Liiketoiminta
Kyllä vain, liiketoiminta on myös sijoitustoimintaa. Sijoitat rahaa yrityksen perustamiseen ja mahdollisesti tuote hankintoihin, näitä myymällä taas tienaat ja näin rahasi saavat tuottoa. Liiketoiminta on kaikista sijoitusmuodoista paras malli, sillä sen tuottoon sinä voit vaikuttaa. Kaikkien muiden sijoitusmuotojen tuotto riippuu täysin ulkoisista tekijöistä. Liiketoiminnan tuotto riippuu taas täysin sinun taidoista, osaamisesta ja työmäärästä. Voit myös automatisoida osan töistäsi esimerkiksi muille työntekijöille. On tärkeää ymmärtää, että liiketoiminta voi tehdä lähes mistä tahansa. Jokaisella on omia mielenkiinnon kohteita ja kenties niiden ympärille voi jo perustaa yrityksen.
Yrityksen aloittaminen ei ole aina helppo päätös. Kannattaakin aloittaa oman yrityksen perustaminen pienestä. Tee sitä ensin sivutoimisesti oman palkkatyön ohella ja kun huomaat liiketoiminnan kasvavan voit sijoittaa siihen enemmän omaa aikaa. On myös hyvin mahdollista, että voit jossain kohtaa lopettaa nykyisen palkkatyösi ja keskittyä vain sinun omaan liiketoimintaan. Liiketoiminnasta ei tarvitse tietenkään tulla kuin pikku sivubisnes ja sivutulonlähde, mutta haluamme kertoa, että unelma voi olla lähempänä kuin uskotkaan. Rakentamalla oman liiketoiminnat voit pikku hiljaa ulkoistaa toimintaa ja vähentää omaa työtaakkaa. Omaa vapaa-aikaa on mahdollista saada huomattavasti enemmän ja voit nauttia vaikkapa ulkomaan matkoista useammin.
Liiketoiminnan perustaminen on kuitenkin vaativaa ja aikaa vievää. Siihen pisteeseen, että oma liiketoiminta tuottaisi sinulla rahaa ilman sinun omaa työpanostasi, vaatii kuitenkin paljon työtä ja mahdollisesti myös joitain uhrauksia. Se on ehdottomasti kuitenkin sen arvoista. Matkalla kohti tavoitteita voit myös tehdä töitä sen asian parissa josta pidät sekä voit itse päättää työmääräsi ja aikasi.
Yhteenveto
Yhteenvetona voimme todeta, että jokaisella sijoitusmuodolla on omat plussat ja miinukset. On kuitenkin tärkeää lähteä kartuttamaan omia sijoitussalkkujaan, jotta omaa varallisuus kasvaa. Sijoittaminen vaatii usein paljon aikaa, mutta jossain kohtaa se alkaa maksaa takaisin. Sijoittamalla voit mahdollistaa paremman eläkkeen tai vaikkapa aikaisemman eläkkeen. Voit myös taata lapsillesi varmempaa tulevaisuutta ja samalla takaat tietenkin itsellesi enemmän vapautta.
Sijoittaminen tarkoittaa huolehtimista omasta taloudesta ja se taas tarkoittaa vapaampaa huomista. Aina sijoitus toiminnalla ei voi taata hyviä tuottoja, mutta sijoittaminen osakkeisiin on aina parempi satsaus kuin esimerkiksi kenkiin. Mikään ei ole väärä tapa toimia ja kaikilla kuuluu olla omat tavat ja motiivit. Koska luet tätä tekstiä uskomme, että sinä olet kiinnostunut vaurastumaan ja olet valmis sijoittamaan rahasi. Näillä sijoituksilla voit tulevaisuudessa ostaa useat parit kenkiä. Paras aika sijoittaa oli 10 vuotta sitten, mutta toisiksi paras vaihtoehto on nyt ja siihen sinä voit vaikuttaa.