Parhaat lautapelit – Suosituimmat aikuisten ja lasten lautapelit

Parhaat lautapelit

Lautapelit ovat edelleen hyvin suosittuja etenkin perheen tai kaveriporukkojen illanvietossa. Lautapelit haastavat ja viihdyttävät oikealla tavalla ja onhan aina mukava kokoontua lähimmäisten kanssa yhden pöydän ääreen viettämään hauskaa iltaa. Parhaat lautapelit ovat yksinkertaisia ja mukaansa tempaavia, joissa strategialla on merkitystä. Kisailu ja muiden pelaajien haastaminen viihdyttää ja antaa ikimuistoisia hetkiä yhdessä tekemällä.

Olemme vertailleet ja etsineet parhaat lautapelit, jotka ovat tuoneet ihmisiä yhteen jo vuosien ajan. Tämä lista lautapeleistä voi auttaa sinua löytämään uutta mielenkiintoista tekemistä yhdessä ystävien kanssa. Tästä listalta voi löytyä myös täydellisiä lahjaideoita niin jouluksi kuin syntymäpäivä lahjaksi. Nykyään erilaiset ruudut vievät aikaamme hyvin paljon, mutta perinteisille lautapeleille on aina paikkansa, joten kannattaa tutustua suosittelemiimme lautapeleihin. Niistä löytyy useita kestomenestyjiä ja varmasti paljon mielenkiintoista ajanvietettä pitkäksi aikaa.

Aikuisten lautapelit

Paras lautapeli: Carcassonne

Carcassonne lautapeli

Carcassonne on yksi 2000-luvun suurimmista pelijulkaisuista. Carcassonne peliä on tehty yli 20 kielellä ja sitä on myyty useita miljoonia kappaleita maailman laajuisesti. Peli saapui Suomeen vuonna 2004 ja voitti heti vuoden peli palkinnon. Siitä lähtien peli on ollut yksi suosituimmista peleistä myös suomessa. Peli sopii yli 7-vuotiaille ja sitä voi pelata kerrallaan 2-5 henkilöä.

Carcassonne pelissä pelikenttä rakentuu vasta pelin aikana. Tämä tarkoittaa myös sitä että peli ei ole koskaan samanlainen kahta kertaa. Peli on erittäin mielenkiintoinen ja se voi vaihdella hyvinkin paljon eri pelikertojen välillä. Jokainen pelaaja laittaa vuorollaan peliin pelilaattoja, jotka muodostavat kenttiä, teitä, kaupunkeja ja luostareita. Pisteitä kerätään rakentamalla esimerkiksi pitkiä teitä ja suuria kaupunkeja. Saadakseen tämän onnistumaan sinun täytyy olla ovelampi kuin vastustajan. Peli on erittäin hauska ja siinä on paljon erilaisia ulottuvuuksia, tämä onkin syy miksi se on niin suosittu peli ja valittu monessa maassa vuoden peliksi.

Lautapeli kahdelle: Mastermind

Mastermind lautapeli

Mastermind on klassinen koodinselvityspeli. Pelissä pyritään ratkaisemaan toisen rakentama värikoodi. Pelissä on kuuden värisiä nappuloita, joista toinen pelaaja valitsee haluamansa yhdistelmän ja laittaa sen merkiksi kyseisen väriset pallot piiloon. Yhdistelmiä on yhteensä 1 296. Yleensä pelit vaativat 4–6 arvausta. Peli sopii yli 8-vuotiaille ja sitä voi pelata 2-5 pelaajan kesken. Aivopulma peli on hyvin mielenkiintoinen ja nopea temponen peli, jonka aikana ei varmasti tule tylsää.

Mastermind lautapelissä vVärikoodia ratkaiseva tekee arvauksen ja sitä vastaavat pallot riviin. Vastaaja kertoo puolestaan merkkien avulla ovatko arvaukset oikean värisiä ja oikealla paikalla tai oikean värisiä, mutta väärällä paikalla. Peli etenee kierroskierrokselta kunnes ratkaisija saa pulman ratkaistua. Yksinkertainen peli on hyvin mielenkiintoinen ja sopii erityisesti kahdelle pelaajalle.

Strategia lautapeli: 7 Wonders

7 Wonders lautapeli

7 Wonders on erittäin suosittu strategia lautapeli, joka on voittanut useita palkintoja. Mm vuonna 2011 se voitti vuoden peli –kilpailun parhaan aikuistenpelin palkinnon. Peli oli aikanaan maailman kuumimpia uutuuspelejä ja se on jäänyt edelleen kestosuosikiksi. Huippusuosittu draftauspeli on antiikin seitsemän ihmeen rakentamista ja oman korttivalikoiman rakentelua mahdollisimman tuottoisaksi, jossa oma strategia on suuressa roolissa. Peliä voi pelata 3-7 pelaajalla ja se sopii yli 10-vuotiaille.

7 Wonders peli on mukavan vaiherikas, mutta silti mukavan helposti pelattava. Itse pelissä valitset yhden seitsemästä ihmeestä rakennettavaksi. Ihmeet koostuvat kolmesta osasta, joista jokainen antaa jonkun edun rakennettaessa. Osa tuottaa resursseja, osa antaa pisteitä, osa muita hyötyjä. Ihmeet ovat kaikki erilaisia ja lisäksi kaksipuolisia, joten pelissä riittää vaihtelua. Suurimmaksi peliin vaikuttavaksi tekijäksi nousee oma strategia, joka voi viedä sinut voittoon. Peli on erittäin viihdyttävä ja mukaansa tempaava, joten ei ole ihme, että se on lautapelien kestosuosikki.

Suosittu lautapeli: Ticket to Ride: Europe

Menolippu Eurooppa lautapeli

Ticket to Ride Eurooppa, jatkaa Ticket to Ride- pelien sarjaa. Sarja on tunnettu Usa- versiosta, joka on yksi myydyimmistä peleistä ympäri pohjoismaita. Voit nyt jatkaa seikkailua junien kanssa ympäri Eurooppaa, tällä kertaa mukana uusi pelilauta, jonka kartta on lähempänä kotia. Pelissä on mukana uusia uskomattomia elementtejä, tunneleita, lautoja sekä juna-asemia. Ne tuovat lisäjännitystä peliin, sekä mukavaa vaihtelua niille, joille sarja on jo tuttu.

Huippusuosittu Menolippu on yksinkertainen koko perheen junapeli, jossa kerätään kortteja ja rakennellaan niiden avulla junareittejä Euroopan kartalle, pyrkien toteuttamaan omat menoliput. Pelin suosioon on vaikuttanut varmasti se, että peli sopii koko perheelle ja se on mukaansa tempaava ja hauska peli. Peli sopii niin aikuisille kuin lapsille ja peliä voi pelata 2-5 pelaajalla.

Lasten lautapelit

Paras lasten lautapeli: Labyrinth: Paw Patrol Junior

Labyrintti Paw Patrol Junior lautapeli

Ryhmä Haun sankaripennut ovat eksyneet labyrinttiin. Kuka löytää pennut ensimmäisenä? Labyrintin laattoja siirtämällä avautuu uusia polkuja sinne, missä juuri aiemmin oli umpikuja. Muuntamalla labyrinttia taitavasti pääset nopeasti oikealle polulle, joka johtaa sinut suosikkipentujesi luokse. Labyrintti on hauska ja muuntuva peli, jota on helppo pelata ja se on aina jännittävää. Peliä voi pelata 2-4 pelaajaa ja se sopii parhaiten 4-8-vuotiaille.

Juonikas ja hauska lautapeli: Risk Junior

Risk Junior lautapeli

Hasbro Risk Junior -lautapeli on loistava tapa esitellä ikoninen Risk-peli lapsille. Merirosvoteemaiseen ja näyttävän värikkääseen peliin on helppo päästä sisälle. Lapset pääsevät liikuttelemaan laivanappulaansa pelilaudalla etsiessään aarteita ja taistellessaan saarten hallinnasta. Tavoitteena on kerätä suurin saalis. Pelissä ei tarvitse osata lukea, valmistelu on nopeaa ja sen voi pelata loppuun alle puolessa tunnissa. Tämä klassisen strategiapelin junior-versio sopii 5 vuotta täyttäneille ja sitä voi pelata 2-4 pelaajaa.

Koko perheen lautapeli

Klassikko lautapeli: Blokus

Blokus lautapeli

Blokus on hyvin yksinkertainen strategiapeli koko perheelle. Pelaajat asettavat vuorotellen valitsemansa värisiä laattoja pelilaudalle. Uuden laatan on aina kosketettava kulmastaan vähintään yhtä samanväristä laattaa. Kun pelilauta on täynnä, jokainen pelaaja laskee käyttämättä jääneet laattansa. Pelin voittaa pelaaja, jolla on vähiten laattoja jäljellä. Pelin pelaaminen on helppoa ja se on mukava yhteinen pelihetki koko perheelle.

Hyvä koko perheen lautapeli: Skylines

Skylines lautapeli

Skylines lautapelissä pilvenpiirtäjät kohoavat nopeasti. Jokainen pelaaja rakentaa omaa skylineään ja haluaa pelin lopussa nähdä mahdollisimman monta taloa omalta puoleltaan pelilautaa. Tarjolla on kaksi pelitapaa, helpompi ja vaikeampi, mutta kummankaan parissa ei tarvitse pitkään viipyä: Skylines on vauhdikas peli. Peli sopii koko perheelle ja sitä voi pelata 2-4 pelaajaa kerrallaan. Nopea temponen ja viihdyttävä lautapeli on hyvä valinta perheen tai kaveriporukan yhteiseksi tekemiseksi.