Paras kryptovaluutta – Vertailussa 5 suosituinta kryptovaluuttaa

Kryptovaluutat

Sijoittaminen kryptovaluuttoihin on saanut ja tulee saaman kokoajan enemmän huomiota niin sijoittajien keskuudessa kuin mediassa. Kryptovaluutat ovat vielä melko uusi sijoitusmuoto eikä niistä edes tiedetä vielä kaikkea. Tästä syystä kryptovaluuttoihin liittyy myös suuri riski. Sijoittajat tietävät kuitenkin, että kaikkeen sijoittamiseen liittyy aina riskinsä ja mitä suurempi riski niin sitä suuremmat tuotto-odotukset voi asettaa. Tämä pätee varsin hyvin myös kryptovaluuttoihin, sillä ne ovat olleet todella suuressa nosteessa viime aikoina. On kuitenkin syytä muistaa, ettei kryptovaluuttojen rakettimainen arvon nousu voi jatkua loputtomasti. Kryptojen arvo ei varsinaisesti perustu mihinkään, vaan ainoastaan kysynnän ja tarjonnan lakiin.

Kryptovaluuttojen todellista arvoa on mahdoton arvottaa samalla tavalla kuin vaikkapa osakkeita. Osakkeiden hintojen arviointiin on useita eri työkaluja, jotka tutkivat niin osakkeen hintaa kuin yhtiö tilaa. Kryptovaluutoissa sijoitat yhtiön sijaan teknologiaan, joten oikean hinnan arviointi on lähes mahdotonta. Tämän lisäksi kryptomarkkinoilta puuttuu valvontaa ja selkeitä pelisääntöjä, joten kurssimanipulaatio on huomattavasti helpompaa kuin muissa sijoitusmuodoissa. Kryptovaluuttojen markkinat ovat vielä varsin vapaat ja siellä saattaa tapahtua käytännössä mitä tahansa. On käytännössä mahdotonta arvioida kuinka korkealle yksittäisen krypton kurssi voi nousta.

Bitcoin lienee kaikista kryptovaluutoista turvallisin vaihtoehto kun taas muista kryptoista on mahdollista löytää enemmän kasvupotentiaalia. Listasimme tähän artikkeliin mielestämme 5 parasta kryptovaluuttaa, joiden suosio, kasvupotentiaali ja tulevaisuuden näkymät ovat markkinoiden huipulta.

Aloittaessasi sijoittamisen kryptovaluuttaan katso myös 5 parasta Bitcoin lompakkoa tästä.

Bitcoin

Bitcoin

Bitcoin on kryptovaluuttojen kuningas ja sitä kutsutaan myös digitaaliseksi kullaksi. Se on ensimmäinen kryptovaluutta ja se pohjautuu avoimeen lähdekoodiin sekä hajautettuihin lohkoketjuihin. Sen perusti Satoshi Nakamoto vuonna 2008. Bitcoinin arvo on noussut raketinlailla viime vuosina ja se on tehnyt useita Bitcoin miljonäärejä siihen ajoissa sijoittaneista henkilöistä. Bitcoinin hankkiminen ei kuitenkaan tee automaattisesti rikkaaksi, vaikkakin virallisen pankkijärjestelmän ulkopuolella toimiva valuutta on todella mielenkiintoinen sijoituskohde.

Bitcoin on luultavasti turvallisin kryptovaluutta sijoitusmielessä. Tämä johtuu yksinkertaisesti siitä, että se on ensimmäinen kryptovaluutta ja kaikkia muita kryptoja verrataan aina Bitcoiniin. Onkin hyvin luultavaa, että Bitcoin pitää arvonsa parhaiten tulevaisuudessa. Bitcoinin arvon nousu saattaa jatkua vielä, mutta on hyvin luultava, että sen arvo alkaa tulevaisuudessa tasaantua. Kryptoilla on kuitenkin vielä erittäin paljon potentiaalia sillä suuret yhtiöt, ykstyishenkilöt ja instituutit ovat viime vuosina sijoittaneet kryptoihin suuria määriä. Samalla Bitcoin saa suuren määrän media huomiota, joten uusia yksityissijoittajia löytyy varmasti kokoajan lisää.

Bitcoin on hyväksytty maksuvälineenä jo useissa tunnettujen yritysten palveluissa. Bitcoinin suosio perustuu digitaalisen valuuttaan, joka toimii ilman välikäsiä. Kaikki siirrot kirjataan avoimeen vertaisverkkoon, joten Bitcoinia ei voi hakkeroida yhden tietokoneen kautta. Tähän tarvitsisi todella useiden tuhansien tietokoneiden hakkerointia samanaikaisesti. Tämä osaltaan tekee kryptoista turvallisen. Myöskään inflaatio eli uusien Bitcoinien teettäminen ei voi syödä Bitcoinin arvoa, sillä Bitcoineja on vain rajallinen määrä. Eurojen ja Dollarien arvo laskee jatkuvasti juuri siitä syystä, että niitä painetaan kokoajan lisää. Tähän perustuu myös arvio, jonka mukaan kryptot saattavat olla maailman seuraava valuutta.

Coinmotion on erinomainen paikka aloittaa sijoittaminen Bitcoiniin tai muihin tunnetuimpiin kryptoihin. Liittymällä Coinmotioniin nyt tämän linkin kautta, saat ensimmäisen kuukauden kaupankäyntikulut -50% alennuksella.

Ethereum

Ethereum

Ethereum on maailman toisiksi suurin kryptovaluutta tällä hetkellä. Se on perustettu vuonna 2015 ja sen pääkehittäjä on Vitalik Buterin. Ethereumin toimintaperiaate on paljon erilainen kuin Bitcoinin. Sitä kutsutaankin usein toisen sukupolven kryptovaluutaksi. Bitcoinia pidetään enemmän vaihdannan välineenä kun taas Ethereum on kokonaan oma systeeminsä.

Ethereum on hajautettu alusta, jolla on oma lohkoketju. Sen päälle on mahdollista rakentaa erilaisia hajautettuja sovelluksia, älysopimuksia ja jopa uusia kryptovaluuttoja. Ethereumin ekosysteemi siis kasvaa jatkuvasti. Sijoittamalla Ethereumiin sijoitat siis koko systeemiin, sen käytön leviämiseen sekä kaikkiin sen päälle rakennettavien sovellusten kasvuun. Ethereumin potentiaali on huikea ja sitä pidetäänkin yhtenä 2010-luvun parhaista teknologian keksinnöistä.

Ethereum on yksi markkinoiden vanhimmista ja suosituimmista kryptovaluutoista. Se on tällä hetkellä suorastaan ylivoimaisesti suosituin kryptovaluuttojen ekosysteemi, mutta sille on tullut ja on tulossa kokoajan useita kilpailijoita. Muihin viime vuosina ilmaantuneisiin ekosysteemeihin verrattuna Ethereumilla on kuitenkin puolellaan selkeä etu, sillä se oli Bitcoinin tapaan ensimmäisenä markkinoilla ja se on saanut houkuteltua puolelleen markkinoiden taitavimmat kehittäjät sekä useita lupaavia kryptovaluuttaprojekteja. Tämän ekosysteemin kasvulle vain taivas on rajana. Tämä näkyy niin Ethereumin arvon nousussa sekä sen jättimäisessä suosiossa.

Litecoin

Litecoin

Litecoin on Bitcoinin jälkeen vanhin edelleen toiminnassa oleva kryptovaluutta. Sen on perustanut Charlie Lee vuonna 2011. Litecoin pohjautuu lähes täysin Bitcoiniin, mutta se on astetta kevyempi ja nopeampi kryptovaluutta. Litecoin tunnetaan myös digitaalisena hopeana. Sen tarkoitus on toimia valuuttana eli sen tarkoitus on korvata perinteinen rahajärjestelmä.

Litecoinin suosio ja suuri potentiaali perustuvat nimenomaan sen keveyteen. Sitä on helpompi louhia ja sen avulla transaktiot eli kryptojen siirrot tapahtuvat nopeammin kuin Bitcoinilla. Litecoinin suosiosta johtuen sitä on mahdollista ostaa lähes kaikista kryptopörsseistä. Yksi selkeimmistä Bitcoinin ja Litecoinin välisistä eroista on litecoinien suurempi määrä. Bitcoinien maksimimäärä on 21 miljoonaa, kun taas Litecoinin vastaava on 84 miljoonaa, joka on 4 kertaa enemmän kuin Bitcoinissa. Litecoinin suuremman tarjonnan vuoksi sen hinta pysyy bitcoinin hintaa matalammalla tasolla.

Litecoin on luotu kevyemmäksi, edullisemmaksi ja helpommaksi vaihtoehdoksi Bitcoinille. Nopeammat siirrot ja alhaisemmat transaktiomaksut tekevät Litecoinin käyttämisestä päivittäisessä elämässä erittäin mielekästä. Litecoin on vielä toistaiseksi jäänyt reilusti Bitcoinin varjoon, mutta sen potentiaali kasvaa on selkeästi suurempi kuin Bitcoinilla.

Aave

Aave

Aave on suomalaistaustainen kryptovaluutta, joka on hajautetun rahoituksen suunnannäyttäjä. Se on perustettu vuonna 2017 ja sen perustaja on Stani Kulechov. Kyseessä on kryptovaluuttojen vertaislainaamiseen käytetty alusta, jonka oma kryptovaluutta, Aave, oli vuoden 2021 yksi kovimmista nousijoista ja se on markkina-arvoltaan jo todella suuri kryptovaluutta. Kyseessä on palvelu, joka tarjoaa hajautettuja lainapalveluita. Voit tallettaa Ethereum-pohjaisia tokeneita ja saada niiden avulla itsellesi lainan tai nauttia jopa yli 10% nousevista vuosituotoista talletuksen muodossa.

Aave ja muut kryptovaluuttoihin perustuvat rahoituspalvelut ovat vielä moniltaosin alkutekijöissään ja tämän takia mm. Aaveeseen kohdistuu valtava potentiaali. Tästä potentiaalista on saatu jo maistiaisia ja mahdollisesti tulevaisuudessa kryptovaluuttojen rahoituspalveluiden kysyntä on vasta alkamassa.

Chainlink

Chainlink

Chainlink on nimenomaan Ethereum pohjainen Token. Se on julkaistu vuonna 2017 ja sen kehittäjät ovat Sergey Nazarov ja Steve Ellis. Chainlinkin tarkoitus on tuoda luotettavuutta erilaisiin sopimuksiin, kuten vaikkapa asiakkaan ja pankin välisiin sopimuksiin. Chainlinkin älysopimukset perustuvat lohkoketjuteknologiaan, jolloin sopimukselle syötettyä tietoa ei voi muokata tai poistaa jälkikäteen. Älysopimusten tehtävä on siis suorittaa sille syötetyt tehtävät täsmällisesti. Tällöin ihmisen tulkinnalle tai sopimusrikkomuksille ei ole sijaa.

Chainlink on perustettu tuomaan varmuutta ja tasapuolisuutta kaikkiin sopimuksiin. Samalla taataan, että sopimuksista pidetään kiinni, eivätkä sen osapuolet pysty koskemaan tai muuttaman jo tehtyjä sopimuksia. Tällöin sopimuksista poistuu tulkinnanvaraisuus ja ne ovat huomattavasti luotettavampia.

Chainlinkin suosio räjähti vuoden 2020 aikana kaikin mahdollisin tavoin. Sen asemaa ovat vain vahvistaneet erilaiset verkkohyökkäykset DeFi-palveluihin. Moni hyökkäys on onnistunut siksi, koska DeFi-palvelu on käyttänyt vain yhden tietolähteen tarjoamaa kurssidataa, jota on mahdollista manipuloida. Chainlinkin hajautetut oraakkelit olisivat estäneet iskun. Oraakkelit ovat siis datakomponenteja, jotka toimivat sopimusten informaatiolähteinä. Nämä lähteet tulkitsevat sopimuksia ja pitävät huolke, että sopimusta ei muuteta tai poisteta.

Yhteenveto

Maailmasta löytyy jo tuhansia kryptovaluuttoja ja niiden potentiaalia on mahdotonta mitata. Suurimmat ja suosituimmat kryptovaluutat ovat tällä hetkellä jättimäisessä suosiossa ja median huomio on suurta. Samalla suuret yritykset ja yksityiset sijoittajat ostavat paljon kryptovaluuttoja. Tämä tapahtuu enemmänkin arvonsäilytysmielessä kuin varsinaisena sijoituksena, mutta silti kryptovaluuttojen potentiaali on valtava. Sijoittaessa kryptoihin kannattaa aina muistaa niiden riskit. Uskomme vahvasti, että etenkin suosituimpien kryptovaluuttojen arvo tulee vielä nousemaan ja ne saattavat vielä joskus syrjäyttää meidän tämän hetkisen rahajärjestelmän. Ne avaavat aivan uusia mahdollisuuksia ja niiden suosio on kokoajan kasvamaan päin.