15 parasta säästövinkkiä arkeen

Nainen säästää rahaa

Kuinka voit säästää rahaa jo ennestään tiukasta budjetista tai miten voit säästää rahaa johonkin suurempaan ostokseen? Tässä artikkelissa kerromme 15 parasta säästövinkkiä arkeen. Osa tavoista on hyvin helppoa toteuttaa ja osa tavoista saattaa olla enemmänkin tottumuksia joiden muuttaminen vaatii ehkä hieman käytöstapojen muuttamista. Lopulta rahaa on melko helppo säästää arjessa, jos niin vain todella haluaa.

Työttömän tai pienituloisen säästövinkit toimivat täysin samalla tavalla kuin muidenkin säästäjien kanssa. Näissä tapauksissa yleensä kannattaa toteuttaa kuitenkin useampaa säästövinkkiä kerralla. Säästäessä kannattaa aina muistaa karsia ensimmäisenä asioista, jotka eivät ole itselle niin tärkeitä. Elämässä ja elämisessä on aina tärkeää muistaa nauttia itselle tärkeistä asioista, joten vaikka sinulla olisi kova säästökuuri menossa, niin ei kannata säästää itselle tärkeimmistä asioista. Joka aamuinen kahvi tai kerran viikossa nautittava ulkoruokailu voivat olla juuri sinun elämäsi suola. Näistä asioista kannattaa edelleen pitää kiinni, sen sijaan tästä listauksesta voit löytää useita muita asioita joista voit varmasti säästää pitkän pennin.

Arjen säästövinkit

1. Budjetointi

Budjetointi on kaiken säästämisen perusta. Jos et tiedä mihin rahasi kuluvat, niin miten voit säästää? Tästä syystä koemme, että jokaisen ihmisen kannattaisi budjetoida omat rahansa. Ihmisille, jotka yrittävät säästää tämä on erityisen tärkeää. Budjetoinnin avulla päätät itse, paljonko rahaa olet valmis käyttämään mihinkäkin asiaan. Samalla takaat, että rahasi riittävät varmasti koko kuukaudeksi. Budjetoinnista ja sopivasta budjettimallista voit lukea lisää täältä.

2. Kuntosalijäsenyyden irtisanominen

Kaksi niasta harjoittelee kotona

Kuntosalijäsenyyden irtisanomisella voit säästää vuodessa useita satoja euroja, sillä nämä jäsenyydet ovat usein todella kalliita ja niihin pitää sitoutua pitkiksi ajoiksi. Kuntoilua ja lihastreeniä voi tehdä ulkona tai kotona myös täysin ilmaiseksi. Netistä löytyy paljon erilaisia kunto-ohjelmia, joiden avulla on varmasti mahdollista päästää samoihin lopputuloksiin kuin kuntosalillakin. Jos kuntosali edelleen kiinnostaa, niin usein kaupungin ylläpitämät salit ovat halvimpia vaihtoehtoja.

3. Suoratoistopalvelujen irtisanominen

Irtisanomalla Netflixin säästät myös yli sata euroa vuodessa. Suoratoistopalveluiden sijaan elokuvia tulee joka ilta ilmaiskanavilta ja YLE Areena tarjoaa myös useita sarjoja ja elokuvia ilmaiseksi. Tämän lisäksi kirjastosta voi lainata elokuvia katsottavaksi ilmaiseksi. YouTube tarjoaa myös todella paljon ilmaista katsottavaa, joten eläminen ilman suoratoistopalveluita onnistuu varmasti jos vain niin haluat.

4. Tee omat eväät töihin

Töissä on mahdollista saada tukea ruokailuun lounasseteleillä. Lounasseteleiden avullakin ruokailu työpäivän aikana käy usein melko kalliiksi. Tämän takia töihin kannattaa tehdä aina omat eväät. Omien eväiden avulla saat myös aina mieluista ja ruokaa tarjolle. Vuoden aikana säästöä kertyy varmasti sadasta eurosta eteenpäin.

5. Jätä noutokahvi ostamatta

Noutokahvin ostaminen tuntuu helpolta ja pieneltä teolta päivittäin. Päivittäin ostettu noutokahvi käy kuitenkin vuoden aikana todella kalliiksi. Noutokahvin sijaan voit keittää kahvit kotona ja nauttia sen kaikessa rauhassa omalla sohvalla. Pelkästään tällä tavalla voit säästää monia satoja euroja vuodessa.

6. Osta tavarat käytettynä

Kierrätys säästää luontoa

Kaikkia tavaroita ei missään nimessä tarvitse ostaa uutena. Ostamalla ainakin osan tavaroista käytettynä säästät rahan lisäksi luontoa. Netissä ja kirpputoreilla myydään tänä päivänä jo lähes mitä vaan, joten käytettyjen tavaroiden ostaminen on lähes yhtä helppoa kuin uuden tavaran ostaminen kaupasta. Ostamalla tavarat käytettynä voit säästää vuodessa satoja euroja.

7. Autosta luopuminen

Liikenne on suomalaisten toiseksi suurin kulu erä heti asumisen jälkeen. Rahaa säästäessä kannattaakin pohtia suurimpia rahareikiä, jotta rahaa jää eniten säästöön. Monilla suomalaisilla on oma auto, mutta kuinka moni sitä todella tarvitsee? Etenkin, jos työpaikka on lyhyen kulkumatkan päässä voit hyvin miettiä auton myymistä. Autoilussa eivät maksa pelkästään itse auto ja polttoaine, vaan myös muun muassa vakuutukset, vuosihuollot, kuluvat osat, kesä- ja talvirenkaat ja ajoneuvovero. Kaikkia kuluja ei helposti muisteta ja tämä kaikki tekee autoilusta lopulta todella kallista puuhaa. Kävely, pyöräily tai julkinen liikenne ovat erinomaisia vaihtoehtoja omalle autolle. Meidän mielestä paras vaihtoehto auton sijaiseksi on kuitenkin sähköpyörä. Sähköpyörä on kallis sijoitus, mutta verrattuna autoon se on todella halpa. Tämän lisäksi sähköpyörän avulla on mahdollista kulkea pitkiäkin matkoja hyvin sujuvasti.

8. Lomamatkoista luopuminen

Lomamatkat saattavat olla useiden suomalaisten yksi suurimmista vuosittaisista satsauksista. Lomamatkat lienevät yksi ihmisten suurimmista luksuksista, joista on hyvin vaikea luopua. Luopumalla lomamatkoista luovut myös kokemuksista, joita uudet paikat tarjoavat. Lomamatkoja voi kuitenkin vähentää tai varata halvempien hotellien ja lentojen avulla halvemmalla. Lomamatkoihin kuluu todella paljon rahaa, joka on mahdollista säästää osittain tai jopa kokonaan.

9. Tee ruokaa enemmän kotona

Pariskunta tekee ruokaa kotona

Ruuan laittaminen kotona vaatii aina aikaa ja viitseliäisyyttä. Ulkoruokailut ovat kuitenkin todellisia rahasyöppöjä, joten ne kannattavat säästää vain luksushetkiin. Tekemällä ruuan päivittäin kotona säästät varmasti satoja euroja vuosittain.

10. Suunnittele ja tee aina kauppalappu

Kaupassa kannattaa käydä vain kerran tai kaksi viikossa. Nämä kauppareissut kannattaa myös suunnitella valmiiksi, jotta ostat vain ne tarvikkeet jotka tarvitset ja ostat myös sen verran mitä käytät. Tämä säästää varmasti niin aikaa kuin rahaa. Ostosten suunnittelun avulla pystyt varmasti säästämään kymppejä joka kuukausi. Tällöin heräteostoksetkin jäävät kauppaan.

11. Hyödynnä kauppojen tarjoukset

Ruokakaupoissa myydään aina pian huonoksi meneviä tuotteita alennetuin hinnoin ja tavarataloissa osa tuotteista saattaa taas hetkellisesti olla alennuksessa. Alennuksia kannattaa tarkkailla sillä niiden avulla säästää varmasti rahaa joka kuukausi.

12. Kilpailuta vakuutukset, liittymät ja lainat

Hintavertailu

Erilaisten palveluiden ja sopimusten kilpailutus voi kuulostaa aluksi tylsältä, mutta pienen puhelinsoiton avulla saatat säästää vuositasolla jopa satoja euroja. Melko hyvä raha yhdestä soitosta, eikö? Etenkin erilaisissa liittymissä tulee vastaan monenlaisia tarjouksia, joten valitsemalla itsellesi sopivan kilpailutetun sopimuksen säästät aina rahaa. Lisäksi lainat ja vakuutukset saattavat olla toisella palveluntarjoajalla jopa huomattavasti halvempia.

13. Vältä osamaksuja, kulutusluottoja ja pikavippejä

Osamaksut, kulutusluotot ja pikavipit käyvät etenkin usein käytettyinä todella kalliiksi. Jokainen osamaksulla maksettu tuote käy kalliimmaksi kuin alkuperäinen hinta. Osta tuotteet siis vasta silloin kun sinulla on oikeasti niihin varaa. Lue myös 5 askelta eroon pikavipeistä.

14. Tupakointi, alkoholi ja energiajuomat

Tupakoinnin, alkoholin ja energiajuomien käytön lopettamisella säästät todella paljon rahaa ja terveyttä. Mikään näistä tuotteista ei ole välttämätöntä käyttää ja niiden käyttö saattaa tuoda lisäkustannuksia terveyshaittojen takia. Valitse siis terveempi ja halvempi elämäntapa.

15. Muuta halvempaan asuntoon

Jätimme tämän kohdan viimeiseksi sillä se on luultavasti haastavin kohde säästää rahaa. Omasta kodista voi olla todella vaikeaa muuttaa pois. On kuitenkin tilastollinen fakta, että ihmiset käyttävät eniten rahaa asumiseen vuosittain. Tämä on siis isoin yksittäinen kohde, jossa voi säästää. Muuttaminen pienempään ja halvempaan asuntoon, tai kämppäkaverin hankkiminen ei välttämättä ole helppo ratkaisu, mutta se olisi silti luultavasti isoin säästökohde kuukausittain, jonka sinä voit tehdä. Tällä tavoin voit säästää rahaa satoja euroja kuukausittain.

Yhteenveto

Rahaa on mahdollista säästää monin eri tavoin. Isommat säästöt pystyt tekemään isoimmista kulueristä, jotka ovat yleensä autoilu ja asuminen. Säästäessä kannattaa kuitenkin muistaa säästää asioista, jotka eivät ole itselle tärkeimpiä, jotta elämästä muistaa aina myös nauttia. Ihminen pystyy säästämään kuitenkin vain tiettyyn pisteeseen asti. Tämän takia näiden säästövinkkien jälkeen kannattaa tutustua tapoihin tehdä lisätuloja. Lisätuloja pystyy tekemään vaikkapa suoraan kotoa käsin ja melko pienellä vaivalla. Lue tästä 15 suosituinta lisätulonlähdettä