5 askelta eroon pikavipeistä ja muista lainoista

Mies lainaa rahaa

Todella useat suomalaiset ovat olleet tekemisissä pikavippien tai muiden kulutusluottojen kanssa. Pikavipit ja muut nopeat lainat tuntuvat mukavan helpoilta vipeiltä äkilliseen rahan tarpeeseen. Tämä voi käydä kuitenkin todella nopeasti todella kalliiksi, sillä kaikki pikavipit ja kulutusluotot ovat todella kallista laina rahaa. Tästä syystä on todella tärkeää pysyä erossa huonoista lainoista, jotka syövät rahaasi hullunlailla. Silloin tällöin on mahdollista tulla vastaan tilanteita, jossa on pakko turvautua nopeisiin lainoihin. Tässä tapauksessa on tärkeää ymmärtää miten laina maksetaan pois ja miten voit välttyä jatkossa siltä, että otat kalliita lainoja. Tässä artikkelissa käymme läpi 5 askelta eroon pikavipeistä ja muista lainoista sekä kehitämme systeemin, jolla vältämme sen, että emme joudu ottamaan uusia pikalainoja vaikka eteemme sattuisi akuutti tilanne.

1. Useampi laina kannattaa yhdistää

Oma tilanne kannattaa aina ymmärtää juuri sellaisena kuin se on. Jos sinulle on kertynyt useita pieniä lainoja ja saatat jopa ottaa uusia lainoja, jotta voit maksaa vanhat lainat. Tässä tapauksessa saatat olla velkakierteessä. Tässä tapauksessa on erityisen tärkeää ymmärtää, että lainan ottaminen lainan maksamiseen ei ole oikea ratkaisu. Useat pienet lainat käyvät hyvin kalliiksi, tämän takia kaikki lainasi kannattaa ensimmäisenä kilpailuttaa ja yhdistää yhdeksi isommaksi lainaksi.
Lainan yhdistämisen avulla säästät selvää rahaa. Rahasi riittävät helpommin lainan maksuun ja samalla rahaa jää enemmän itse elämiseen. Me suosittelemme lainojen yhdistämiseen Zmarta lainapalvelun kautta. Zmarta kilpailuttaa sinulle sopivimman lainatarjouksen yli 25 luotonmyöntäjältä. Lainojen yhdistäminen ja siihen liittyvä vertailuprosessi on helppoa ja sinulle täysin ilmaista. Yhdistä lainasi edullisemmaksi Zmartan kautta tästä.

2. Vältä kaikkia uusia lainoja

Maksaessasi vanhoja lainoja pois ja haluat, että rahasi riittävät paremmin itse elämiseen, on hyvin tärkeää pysyä erossa uusista lainoista. Uusien lainojen takia saatat joutua velkakierteeseen tai ainakin ne käyvät todella kalliiksi. Jotta rahaasi jää mahdollisimman paljon elämiseen kannattaa pysyä erossa pikavipeistä ja muista kulutusluotoissa. Seuraavien askeleiden aikana käymme läpi miten sinulle jää rahaa enemmän elämiseen sekä kerromme tavan, jonka avulla sinun ei tarvitse enää ikinä ottaa kalliita pikalainoja.

3. Tiedosta velkasi ja ota selvää kaikista tuloista ja menoistasi eli budjetoi

Kun tahdot irti veloistasi, on todella tärkeää laskea ja ymmärtää kuinka paljon sinulla on velkaa yhteensä. Tämän avulla voit tehdä maksusuunnitelman ja tiedostaa kuinka suuren osan kuukausittaisista tuloista lainasi syö. Tämän lisäksi, jotta sinä ymmärrät paremmin talouttasi, sinun täytyy laskea kuinka paljon sinulle tulee tuloja joka kuukausi ja kuinka paljon sinulla on menoja joka kuukausi. Tuloja ja menoja on siis hyvä alkaa seuraamaan, nopeuttaaksesi prosessia voit tutkia tiliotteesta parin aikaisemman kuukauden rahan kulutuksesi. Tällöin saat jo todella hyvän kuvan siitä, mistä rahasi tulevat ja minne ne menevät.

Tietäessäsi tulosi ja menosi, on tärkeää oppia budjetoimaan omat rahat. Tämän on jo todella iso askel omassa taloudessa kohti vapaampaa ja lainatonta elämää. Budjetoinnin avulla säätelet rahojesi kulutusta ja varmistat, ettet käytä liikaa rahaa mihinkään elämän osa-alueeseen. Samalla voit alkaa kerryttämään puskurikassaa pahan päivän varalle. Lue lisää budjetoinnista ja tee itsellesi budjettimalli tästä.

4. Vähennä menoja ja mieti pystytkö tekemään lisätuloja

On mahdollista, että rahasi ei riitä sekä elämiseen että lainojen maksuun. Tässä tapauksessa on erityisen tärkeää vähentää omia menoja ja mahdollisesti tehdä itsellesi uusia tulonlähteitä. Nämä asiat kannattaisi tehdä ihan jo jokaisen meistä, jotta rahaa jää enemmän juuri siihen mihin haluamme sitä käyttää. Aikaisemmassa kohdassa kävimme budjetointia läpi ja tuntemalla omat menosi voit nopeasti huomata sieltä asioita johon rahaa kuluukin yllättävän paljon. Jos et ole valmis käyttämään kyseiseen asiaan niin paljoa rahaa, sitä on nyt helppo vähentää. Lue myös 5 parasta tapaa säästää tästä.

Menoja voi kuitenkin vähentää vain tiettyyn pisteeseen asti. Tämän jälkeen paras mahdollisuus parantaa talouttasi on tehdä lisää tuloja kuukausittain. Mielestämme liian moni ihminen ajattelee, että lisätulojen tekeminen vaatii uuden työpaikan ja lisää tylsiä työtunteja. Asia ei kuitenkaan ole niin, sillä lisätuloja voi tehdä monella tavalla. Lisätuloja voi tehdä monella tapaa vaikkapa suoraan kotoa käsin. Voit lukea tästä 15 suosituinta tapaa tehdä lisätuloja ja ryhdy tienaamaan lisää rahaa.

5. Maksettuasi lainat kerrytä puskurirahaa tilille

Säästää rahaa taloudelliseen puskuriin

Maksettuasi lainat pois, on erittäin fiksua alkaa kerryttämään itsellesi puskurirahaa. Puskurikassan avulla takaat, että rahasi riittävät vaikka yllättäviä menoja tulisikin eteen. Samalla säästät todella paljon rahaa, koska voit maksaa yllättävät menot ilman kalliita lainoja. Tämä kuulostaa hyvin yksinkertaiselta, eikö? Se vaatii kuitenkin pitkäjänteisyyttä, koska puskurikassa ei kerry itsestään. Tähän erinomainen apuväline on budjetointi.

Puskurikassaa varten kannattaa tehdä toinen pankkitili, jotta puskuri pysyy erillään muista rahoista. Erityisesti, jos olet tuhlaaja luonne, kannattaa rahat pitää pois siltä tililtä mikä on pankkikortin takana. Puskuri kassaan kannattaa säästää joka kuukausi itselle sopiva summa. Pikku hiljaa puskuri kasvaa ja tarpeen tullessa sinulla on varaa maksaa itse kaikki yllättävät menosi. Tällä tavalla rahasi riittävät aina elämiseen ja säästyt todella kalliilta lainoilta.

Yhteenveto

Ihmiset ottavat paljon kalliita pikavippejä ja kulutusluottoja. Lainoja ei kuitenkaan tarvitse ottaa näiden 5 yksinkertaisen askeleen avulla. Omat valinnat ja tietoisuus omasta taloudesta saa varmasti paljon lisä euroja sinun elämiseen ja voit käyttää rahaa enemmän juuri niihin asioihin joista itse pidät. Velkakierteessä ihminen ottaa lainaa maksaakseen lainan pois. Tämä tilanne on kuitenkin mahdollista muuttaa ja varmistaa, että sinun ei tarvitse enää ikinä turvautua kalliisiin lainoihin. Joskus sinun eteesi saattaa kaikesta tästä huolimatta tulla tilanteita, jossa et vain yksinkertaisesti selviydy ilman rahallista tukea. Tässä tapauksessa lainan ottaminen on ainoa vaihtoehto. Ennen lainan ottamista kannattaa kuitenkin tehdä hyvä suunnitelma, miten maksat lainan pois. Lisäksi laina kannattaa vertailuttaa, jotta löydät halvimman lainan juuri sinun tarpeeseen. Nopeat ja parhaat pikavipit löydät täältä.