Parhaat tavat säästää – Vertailussa 5 tapaa säästää rahaa

Laskin rahojen päällä

Monet meistä pohtivat kuinka rahaa voi säästää. Samalla yllättävän moni ajattelee, etteivät rahat meinaa riittää joka kuukausi. Keinoja säästämiseen on kuitenkin monia ja jokaisen on mahdollista löytää siihen omat tapansa. Inflaatio ja rahan arvon laskeminen nostaa tuotteiden hintoja vuodesta toiseen ja samalla kuluttajat tuskastelevat aina vain enemmän rahan riittämättömyydellä. Tässä artikkelissa vertailemme kuitenkin 5 parasta tapaa säästää rahaa ja luettuasi tämän tekstin olet varmasti valmis säästämään rahaa joka kuukausi.

Ennen kuin puhumme säästämisestä, on kuitenkin hyvä tietää muutama yksinkertainen asia rahasta. Eurot, joita käytämme kaupan välineenä, ovat EU:n yhteiseksi ja viralliseksi valuutaksi sopima valuutta. Euroja tehdään kokoajan lisää Euroopan keskuspankin toimesta. Tämä tarkoittaa sitä, että rahaa on käytössämme koko ajan lisää. Lisääntyneen valuutan määrän johdosta sen arvo laskee. Euron arvo siis laskee joka kerta kun keskuspankki tekee sitä lisää.

Esimerkiksi samalla viidellä eurolla et saa enää samaa määrää vaikkapa kahvia kuin ennen. Tämä ei johdu kahvin hinnan noususta vaan inflaatiosta eli rahan arvon heikkenemisestä. Samalla tavalla voimme ajatella pankkitilillämme seisovasta rahasta. Jos sinulla on nyt 1000€ sinun pankkitililläsi, niin 10 vuoden kuluttua se sama 1000€ ei ole enää yhtä arvokas. Tämä kaikki johtaa siihen, että lopulta säästäminen ei ole tie vaurastumiseen. Säästämistä kannattaa pitää lyhyen matkan prosessina, jotta sinulla riittää rahat koko kuukaudeksi tai sinulla on tarpeeksi rahaa elää sellaista elämää kuin haluat. Kuitenkin on hyvä muistaa, että kun olet päässyt siihen tavoitteeseen, kannattaa sitä ylittävä summa sijoittaa. Sijoittamalla takaat, ettei inflaatio syö sinun rahojasi, jotka makaavat pankkitililläsi. Lue myös artikkelimme 5 kohdetta mihin kannattaa sijoittaa täältä.

1. Budjetointi ja oman talouden seuranta

Suurennuslasi laskimen päällä

Oman talouden seuranta ja omien rahojen budjetointi on ehdottomasti paras tapa säästää. Useimmat eivät seuraa paljonko rahaa joka kuukausi tulee, varsinkin jos tulot vaihtelevat. Tärkein seurattava asia kuitenkin on menot. Omia kuluja on seurattava, jos haluaa löytää omat rahareikänsä. Usein seuraamalla omaa kulutustaan jo pelkästään kuukauden ajan, huomaa varmasti mihin omia rahoja tulee käytettyä. Omien kulujen seuraaminen saa myös havahtumaan siihen, että rahoja saattaakin kulua yllättävän paljon asioihin joihin ei uskonut tuhlaavansa. Seuraamalla omia menojasi, on helppo tehdä havaintoja ja sitä kautta korjauksia. Kännykkään on olemassa sovelluksia, joihin on helppo merkata kaikki omat ostoksensa. Samalla sovellus laskee kuukauden kokonaismenot ja mihin eri kategorioihin rahaa on kulunut. Erinomainen sovellus tähän on puhelimeen ladattava Spending Tracker – sovellus. Datan avulla on helppo huomata kuinka rahaa kulutat ja samalla huomaat miten juuri sinä voit säästää rahaa.

Oman talouden seurannan lisäksi erittäin tärkeä osa säästämistä on omien rahojen budjetointi. Budjetoinnin avulla pystyy luomaan juuri itselleen sopivan budjetin niin, että rahaa riittää koko kuukaudeksi. Budjetoinnin tarkoituksena on luoda kassa pakollisiin menoihin, huviin ja oman puskurin säästämiseen. Seurattuasi omaa kulutusta pystyt laskemaan esimerkiksi ruokabudjettisi kuukaudeksi. Asetettua ruokabudjettia ei tulisi ylittää kuukauden aikana, vaan budjetti laittaa sinut ajattelemaan kulutusta ja samalla sinä säästät huomattavasti rahaa. Budjetointiin kannattaa ottaa huomioon seuraavat kohdat:

  • Pakolliset menot – mm. Ruokakulut, asumiskulut, vakuutukset ja kulut liikkumiseen.
  • Huvi – Kaikki huviin kulutetut rahat, mm. ulkona syöminen, hauskanpito sekä vaikkapa uudet kengät.
  • Puskuritili – Puskuritilille tulisi säästää rahaa vähintään muutaman kuukauden pakollisten menojen verran rahaa, jotta taloutesi on turvassa.
  • Sijoittaminen – Sijoitustilille kannattaa alkaa säästämään rahaa siinä kohtaa kun taloutesi on hallinnassa ja ylimääräistä rahaa alkaa jäädä.

Näille kaikille tileille kannattaa budjetoida joka kuukausi itselle sopivan verran rahaa. Se voi vaihdella kuukausittain, mutta yleensä tietty prosenttiosuus omasta palkasta on helppo tapa jakaa tulot eri tileille. Pakolliset menot tilille tulee budjetoida kaikki vain aivan pakollisiin menoihin tarvittava rahamäärä. Seurattuasi omaa kulutusta pystyt luomaan itsellesi sopivan kuukausi budjetin niin ruokaan kuin kaikkiin laskuihinkin. Kaikki tarvitsevat myös hauskanpitoa, joten huvi tilille laitat joka kuukausi itsellesi sopivan määrän rahaa. Saman teet vielä puskuritilille ja mahdollisesti sijoitustilille. Tavoitemalli sopivalle budjettimallille voisi olla seuraavanlainen:

  • Pakolliset menot 70% tuloista
  • Huviin 10% tuloista
  • Puskuritilille 10% tuloista
  • Sijoituksiin 10 % tuloista

Ei kannata hätkähtää, jos tulosi eivät vielä riitä tähän malliin. On kuitenkin tärkeää aloittaa budjetointi ja tehdä eri tileille itselle sopivat siirrot joka kuukausi. Vaikka huviin ja puskuriin jäisi vain pieni summa aluksi, on aloittaminen kaikista tärkein asia. Kokonaisuudessaan oman talouden seuranta ja budjetointi ovat kaikista tärkein asia säästämisessä. Tietämällä omat numerosi olet varmasti paljon parempi säästäjä ja budjetoimalla omat menosi pystyt varmasti säästämään enemmän kuin voisit uskoa. Aloita oman talouden seuranta sekä budjetointi nyt. Lue budjetoinnista lisää täältä.

2. Huonojen lainojen yhdistäminen ja askel pois velkakierteestä

Nainen ottaa luottokorttia lompakosta

Pikavippejä ja muita nopeita lainoja on todella helppo saada ja vieläkin helpompi ottaa. Oman säästämisen kannalta on kuitenkin ensiarvoisen tärkeää maksaa nämä huonot velat pois ja olla koskematta uusiin pikavippeihin. Pitkässä juoksussa lainojen korot tulevat maksamaan niiden ottajille huomattavia summia. Velkakierteessä lainan ottaja alkaa ottaa uusia lainoja vanhojen lainojen pois maksamiseen. Tästä kierteestä on päästävä mahdollisimman nopeasti pois.

Useille suomalaisille on kertynyt useita kulutusluottoja, joiden korot saattavat olla todella korkeita. Näissä tapauksissa on kannattavaa yhdistää lainat yhdeksi lainaksi. Yhdistelyn myötä nykyiset luotot maksetaan pois ja voimaan jää vain yksi lainasopimus. Parhaita paikkoja lainojen yhdistämiseen ovat:

  • Zmarta
  • Rahalaitos
  • Lainojenyhdistäminen.com
  • Lendo

Päästäksesi ulos pikavipeistä ja muista kulutusluotoista, on sinun otettava hetkeksi selkeä ryhtiliike omaan talouteen. Rahaa ei voi kuluttaa enempää kuin sitä tienaa ja ylijäävällä rahalla maksetaan ensin huonot velat pois. Tämän jälkeen on tärkeää alkaa kerryttämään omaa puskurirahastoa. Puskuritilistä puhuimme jo ensimmäisessä kohdassa. Elämässä sattuu aina välillä kaikkea yllättävää ja sen takia on tärkeää, että meillä kaikilla on sopiva puskuri siihen. Oman puskurin kerryttyä, on sinulla aina sopiva taloudellinen turva. Samalla voit maksaa kaikki yllättävät menot omalta tililtä, eikä sinun tarvitse ottaa kalliita kulutusluottoja. Taas pääsemme artikkelimme ensimmäiseen kohtaan eli oman puskurin merkitys säästämisessä on erittäin suuri. Viimeistään maksettuasi huonot velat pois, ala kerryttämään itsellesi sopivaa puskurirahastoa. Tämän puskurin ansiosta tulet säästämään huomattavasti rahaa erilaisista koroista ja muista lainamaksuista. Lue myös 5 askelta eroon pikavipeistä.

3. Ruoka- ja shoppailukuluissa säästäminen

Kauppakeskus

Shoppailuun ja ruokakuluihin on todella helppo kuluttaa paljon rahaa. Ostoskeskuksissa, televisiossa ja jopa kännyköissämme pyörii jatkuvasti paljon mainoksia, jotka käskevät sinun ostaa jotakin. Ostoksilla teemme myös helposti heräteostoksia nopeista mielijohteista. Miten siis pystymme hallitsemaan osto käyttäytymistämme?

Shoppaillessamme koemme tarvitsevamme uusia tuotteita ja ostaminen tuo iloa sekä hyvänolon tunnetta. Säästäminen ja shoppailu ovat kuitenkin vaikea yhdistelmä. Shoppaillessa helpoin tapa on säästää miettimällä 7 päivää ennen ostopäätöksen tekemistä. Viikon ajan ehdit miettiä onko tuote välttämätön sinulle ja ostatko sen tarpeen vai ostamisen halun takia. Useimmiten ostaminen tapahtuu pelkästä halusta ja tästä syystä kannatta pohtia hieman aikaa ennen tuotteen ostamista. Heräteostosten takia ostoskeskuksiin ei kannata mennä turhaan, jos sinulla ei ole mitään välttämätöntä ostettavaa.

Ruokakuluissa pystyy säästämään helposti pitkän pennin. Monet miettivät miten säästää rahaa lapsiperheessä tai miten säästää rahaa ruokamenoissa? Tähän onkin olemassa muutama hyvin helppo, mutta tärkeä ohje. Ennen ruokakauppaan menoa kannattaa suunnitella jo etukäteen mitä seuraavina päivinä syö. Tällöin kaupasta tulee ostettua vain se määrä ruokaa, jonka tarvitset. Kauppaan kannattaa myös aina mennä vatsa täynnä, muuten kaupasta tarttuu helposti matkaan niin naposteltavaa kuin muutakin turhaa tavaraa. Ruokaostoksia kannattaa myös keskittää tiettyihin kauppoihin. Lidl on keskimäärin halvempi kauppa kuin esimerkiksi K- ja S-marketit. Samalla lähes kaiken kuivaruoan voi tilata osoitteesta fiksuruoka.fi. Fiksuruoka tarjoaa paljon hyviä tuotteita todella halvalla.

Kokonaisuudessa niin shoppailussa kuin ruokakuluissakin tärkein asia on suunnittelu. Suunnitellessasi ostokset etukäteen, ostat vain sen mitä todella tarvitset. Tällä tavalla rahaa säästyy varmasti paljon.

4. Autoilussa säästäminen

Nainen polkee pyörällä

Autoilu on nykypäivänä todella kallista. Omistaessasi auton, sinun tulee maksaa vakuutukset, verot, huollot, bensat ja paljon muuta. Autoilu ei siis ole missään nimessä halpaa. Asuminen keskittyy yhä enemmän kaupunkeihin ja kaupungeissa on erinomainen julkisenliikenteen verkosto. Kannattaa siis miettiä olisiko sinulla mahdollista käyttää oman auton sijaan joko julkista liikennettä, kimppakyytiä tai vaikka polkupyörää?

Autoilun hinta kasvaa vuodesta toiseen ja samalla valtiot pyrkivät alentamaan päästöjä. Tässä sinulla on mahdollisuus säästää rahaa sekä luontoa. Täytyy muistaa, että kaikilla ei tietenkään voi olla mahdollisuutta myydä omaa autoa ja siirtyä halvempiin liikkumismuotoihin, mutta vähintään yhtä suurella osalla se taas olisi täysin mahdollista. Kannattaakin miettiä olisiko juuri sinulla mahdollista kulkea töihin vaikkapa polkupyörällä. Myymällä oman autosi tienaat ja ennen kaikkea säästät todella paljon rahaa vuodessa. Bensan hinta on ollut nousussa jo vuosia ja valtiot nostavat autoilun veroja jatkuvasti. Nyt alkaakin olla entistä kannattavampaa siirtyä autottomaan elämään. Vaikka autoilu antaa paljon vapauksia liikkua, niin silti sinulla on kaikki samat vapaudet myös ilman autoa. Kävellen tai pyöräillessä saat samalla mukavasti hyötyliikuntaa sekä vaikkapa kimppakyydillä voitte jakaa autoilun kulut. Kulkemalla ilman omaa autoa säästät vuositasolla todella paljon rahaa sekä luontoa. Tämä on useimmille meistä myös todella helppo kohde säästää. Kannattaakin miettiä onko se myös sinulle mahdollista.

5. Asumisessa säästäminen

Kuva olohuoneesta

Asunto on keskimäärin joka kuukausi ihmisten isoin kuluerä. Jokaisella on oltava paikka asua ja elää totta kai, mutta voisitko kuvitella eläväsi hieman pienemmässä asunnossa? Asuminen on isoimman kulueränsä johdosta myös ehdottomasti yksi isoin paikka säästää. Useimmilla meistä on unelmana omistaa oma asunto ja osalla vieläpä omistaa omakotitalo. Omistusasunnoissa on kuitenkin myös paljon kuluja, jotka omistaja maksaa kaikki itse. Vuokra-asunnossa maksat vuokraa joka kuukausi, mutta se tuo myös vapauksia. Vuokra-asujana sinun ei tarvitse välittää remonteista tai muista ylimääräisistä asumiseen liittyvistä kuluista.

Etenkin yksin asuvalle myös vuokra-asunnot ovat usein kalliita. Opiskelijoille tuttu vaihtoehto onkin asua kimppakämpässä. Kimppakämpän etuna on paitsi vuokrakulujen puolittaminen mutta myös mahdollisesti ruokakulujen jakaminen. Kimppakämppä saattaa olla suuri mahdollisuus säästää huomattavia summia joka kuukausi.

Omistusasuminen on usein kallista. Omaan asuntoon otetaan usein lainaa ja laina verottaa kassavirtaasi useiden vuosien ajan. Omassa asunnossa olet myös vastuussa remonteista, huolloista sekä kaikista hajonneista kodinkoneista. Omistusasujan on helppo huomata, että vuokra-asuminen olisikin halvempi vaihtoehto. Vaikka oman kodin omistaminen on useimmille ihmisille unelma, eikä omistus asunnosta haluta luopua mistään hinnasta, niin kannattaa miettiä olisiko se kuitenkin vaihtoehto sinulle.

Vuokra-asunnoissa asuu noin 35% Suomen väestöstä. Vuokra-asuntoja on myös tarjolla todella paljon erilaisia. Vuokra-asujan on hyvä pohtia asuuko itselleen sopivassa asunnossa vai olisiko mahdollista muuttaa pienempään ja edullisempaan asuntoon. Säästämällä vuokrassa joka kuukausi pelkästään 100€ tarkoittaa se vuodessa jo reilusti yli 1000€ säästöä.

Yhteenveto

Netti on pullollaan vinkkejä säästämiseen, mutta mielestämme paras kohta säästää on elämäntapa. Säästämällä elämäntavassa emme tarkoita elämistä mitenkään huonommin vaan sitä, että säästää rahaa turhista, itselleen tarpeettomista kuluista. Jokaiselle tarpeettomat kulut voivat olla eri asioita. Jotkut haluavat hienon asunnon, toiset taas haluavat maksaa ruuasta enemmän. Onkin siis sinun tehtäväsi löytää sinulle oikeat tavat säästää. Listauksessa olemme verranneet 5 parasta tapaa säästää ja uskommekin, että ne ovat parhaat ja nopeimmat tavat säästää suuria summia joka ikinen kuukausi. Kaikista tärkeimpänä asiana nousee edelleen oman talouden seuranta sekä rahojen budjetointi. Pelkästään näiden tapojen avulla säästät enemmän rahaa kuin koskaan ennen. Tärkeintä säästämisessä on kuitenkin konkreettinen aloittaminen, joten paras hetki aloittaa on nyt!