Mitä suomalaisia osakkeita kannattaa ostaa?

Mitä osakkeita kannattaa ostaa?

Tässä artikkelissa tulemme käymään läpi TOP-5 suomalaista osaketta, jotka itse koemme vakavaraisiksi ja tulosta tekeviksi sijoituskohteiksi. Sijoittajat etsivät jatkuvasti parempia sijoituskohteita jotka tuottavat parempaa tuottoa omalle pääomalle. Useimmat sijoittajat ymmärtävät myös sijoittamisen riskit. Pienet ja etenkin uudet yritykset voivat tuoda suuria tuottoja lyhyessä ajassa, mutta ne voivat myös viedä sijoitetun summan kokonaan. On siis hyvin tärkeää, että sijoittaja tietää mihin hän on sijoittamassa.

Tämän artikkelin tarkoitus on kertoa ainoastaan tämän sivuston kirjoittajien mielipide, eikä sitä tule ottaa sijoitusneuvontana. Jokainen sijoittaja tekee itse omat sijoituspäätöksensä. Toivomme, että tämä artikkeli herättää kuitenkin sinut etsimään lisätietoja näistä yrityksistä, sillä me uskomme näiden yritysten tuottavan pitkällä aikavälillä hyvää tuottoa. Millaiseen yritykseen kannattaa siis sijoittaa ja mitä tietoa yrityksestä kannattaa ottaa selville ennen sijoittamista. Tästä kerromme seuraavaksi lisää.

Millaiseen osakkeeseen kannattaa sijoittaa?

Yritys analyysi

Hyvän osakkeen tunnistaminen vaatii muutamiin tunnuslukuihin tutustumista ja ymmärrystä mitä ne tarkoittavat. Itse uskomme parhaat tuoton tulevan sijoittamalla pitkäjänteisesti hyviin suomalaisiin yhtiöihin. Näitä ostamme lähinnä silloin kun hinta on alhainen, sillä mistään osakkeesta ei kannata maksaa liikaa. Vuosien saatossa tulee aina eteen uusia markkinapudotuksia. On siis tärkeää etsiä sopivat ostohinnat kaikille osakkeille.

Mielestämme Helsingin pörssistä löytyy vain noin kymmenen sijoituskohdetta, joihin todella kannattaa sijoittaa. Hyvä yhtiö on jatkuvasti voitollinen niin hyvinä kuin huonoina aikoinakin. Tämän lisäksi hyvien yhtiöiden tulos per osake kasvaa vuosi vuodelta. Osakkeen hinta on pitkällä aikavälillä sidoksissa yrityksen tuloksentekokykyyn. Jos tulos per osake kasvaa, niin osakkeen hintakin kasvaa. Näihin kriteereihin osuu erinomaisesti esimerkiksi Kone. Toisaalta Koneen hinta on jatkuvasti nousussa, joten sille on vaikeaa löytää sopivaa ostohetkeä.

Uskomme, että pitkällä tähtäimellä hyvät osingonmaksajat pystyvät tekemään hyvää tuottoa sijoittajille. Yksi hyvä mittari tutkia yritystä onkin listata kymmenen viime vuoden osinko per osake. On tärkeää, että osinkoa maksetaan joka vuosi ja mielellään niin, että osinko kasvaa nousujohteisesti.

Kun sijoittamista ajattelee pitkällä tähtäimellä, niin mielestämme sijoittamalla hyviin suomalaisiin yhtiöihin on riskit hyvin pienet. Tuotto puolestaan riippuu eniten siitä kuinka edullisesti osaketta on ostanut.

TOP-5 suomalaiset osakkeet

Fortum

Fortum

Fortum Oyj on suomalainen energiayhtiö. Yhtiön toiminta on keskittynyt Pohjoismaihin, Baltian maihin, Venäjälle, Puolaan ja Intiaan. Yhtiön toimittaa asiakkailleen sähköä, lämpöä ja jäähdytystä sekä älykkäitä ratkaisuja resurssitehokkuuden parantamiseen. Fortum tunnetaan historian saatossa varsin vakaasta tuloskehityksestä ja hyvästä osingonmaksukyvystä.

Sampo

Sampo

Sampo on suomalainen henkivakuutus- ja vahinkovakuutustoimintaa sekä sijoitustoimintaa harjoittava finanssikonserni. Sampo on tunnettu hyvänä osingonmaksajana jo vuosia ja se kasvoi nousujohteisesti. Vaikka osinkoa leikattiinkin, niin osinkotuotto on melko hyvä edelleen. Sampo on laatuyhtiö, joka on pystynyt tekemään hyvää tulosta myös vaikeampina aikoina.

Nordea

Nordea

Nordea on Pohjoismaiden ja Itämeren alueen suurin finanssipalvelukonserni, jolla on noin 11 miljoonaa asiakasta, joista Suomessa noin 2,3 miljoonaa. Konsernilla on 1 400 konttoria. Nordea tarjoaa Suomessa myös henki-, eläke- ja sijoitusvakuutuspalveluja tytäryhtiönsä Nordea Henkivakuutus Suomi Oy:n kautta. Nordea ei ole pystynyt maksamaan Korona aikana osakkeita omistajilleen, mutta siihen lienee tulossa piakkoin muutosta. Nordea on suuri yhtiö, joka pystyy tekemään tasaisesti kasvavaa tulosta sekä tuomaan osinkotuloa tasaisesti. Koronan aiheuttamat poikkeukset alkavat olla taakse jäänyttä elämää.

Nokian Renkaat

Nokian renkaat

Nokian Renkaat on rengasvalmistaja, jonka tärkein tuote on henkilöautoissa käytettävä Nokian Hakkapeliitta. Lisäksi se valmistaa raskaan kaluston renkaita muun muassa satama-, kaivos-, maatalous- ja metsäkoneisiin sekä kuorma-autoihin. Nokian Renkailla on oma Vianor-rengasketju, joka harjoittaa tukku- tai vähittäiskauppaa. Nokian Renkaat ovat kenties suurin poikkeus tässä listauksessa, sillä sen kurssi ja tulos oli laskussa muutaman vuoden ajan. Yhtiön toimitusjohtajan vaihduttua vuonna 2020 tuloskin kääntyi taas nousuun. Uskommekin, että Nokian renkailla on hyvät mahdollisuudet tuottaa arvoa osakkeenomistajilleen.

Kone

Kone

Kone-konserni on teknologiayhtiö, joka on yksi maailman johtavista hissien, liukuportaiden ja automaattiovien valmistajista. Yhtiö tarjoaa myös palveluja valmistamiensa tuotteiden kunnossapitoon ja nykyaikaistamiseen. Kone on ollut yksi pörssin turvallisimmista sijoituskohteista ja sen kurssin on pitänyt suuntansa heikompinakin aikoina.

Miten tunnistaa hyvän osakeyhtiön?

Hyvän yrityksen pystyy tunnistamaan yksinkertaisesti listaamalla kymmenen viime vuoden tulos per osake allekkain. Jokaisen tuloksen tulisi olla positiivinen ja mielellään lukusarja olisi nousujohteinen. Korona aiheutti varmasti muutoksia kaikissa yrityksissä, mutta vertailemalla yritysten tulosten muutoksia tänä aikana, pystyy myös erottamaan hyvät yhtiöt huonoista. Hyvät yhtiöt nimittäin pystyvät tekemään tulosta myös vaikeampina aikoina ja palautuvat markkinapudotuksista nopeammin.

Tämän lisäksi hyvän yhtiön pystyy erottamaan jo aikaisemmin mainitusta kymmenen vuoden osinko per osake listauksesta. Tähän yhdistämällä vuosittain kasvavan tulos per osake tunnusluvun niin Helsingin pörssissä ei ole kovinkaan montaa osaketta jäljellä. Parhaiten nämä ehdot täyttävä yritys pystyy kasvattamaan osakkeen arvoa ja maksamaan vuotuista osinkoa, jolloin sijoittaja saa parhaan tuoton omalle sijoitukselle.

Miten osakkeisiin voi ostaa?

Osakkeita voi ostaa osakevälittäjiltä. Suosittelemme niin aloittajille kuin kokeneemmille sijoittajille Nordnetiä, sillä se on kokonaisuudessaan monipuolisin osakevälittäjä. Nordnet tarjoaa monia työkaluja osakkeiden arvioimiseen ja tutkimiseen sekä varsin sopusuhtaiset välityspalkkiot. Nordnetin kautta voi sijoittaa myös ulkomaisiin osakkeisiin tai jopa täysin kuluttomiin indeksirahastoihin. Nordnetin uudet asiakkaat saavat ensimmäiset kaksi kuukautta vaihtokulut noin puolet edullisemmin. Lue Nordnetistä ja tarjouksesta lisää täältä.

Yhteenveto

Suomesta löytyy vain muutamia hyviä osakkeita, joiden arvo ja tulos per osake nousee vuosi vuodelta. Samalla ne pystyvät maksamaan kasvavaa osinkoa vuosittain. Tällaiset yritykset ovat pitkässä juoksussa tuottavimpia ja turvallisimpia vaihtoehtoja sijoittajille. Kannattaa aina kuitenkin muistaa tehdä omat tutkimukset sijoituskohteista, eikä tämän artikkelin tarkoitus ole antaa sijoitusneuvoja. Toivomme kuitenkin herättävämme uusia ajatuksia parhaista sijoituskohteista ja täten lisäävämme tietämystä osakkeiden maailmasta. Kannattaa aina muistaa, että sijoituksen lopullinen tuotto riippuu todella paljon osto ja myynti hinnasta. Ostakaamme siis alhaalla ja myydään korkealla.