Paras kannettava tietokone – Vertailussa TOP-5 kannettavat tietokoneet

Kannettavat tietokoneet ovat tulleet viime vuosina erittäin suosituiksi. Kannettavien hinnat ovat tulleet kokoajan alaspäin ja useita malleja löytyy myös varsin kohtuullisen hintaisina. Kannettavan tietokoneen helppous viehättää verrattuna perinteiseen pöytä koneeseen. Se on helppo pitää aina mukana ja niiden puolesta puhuu myös erittäin pitkä akun kesto. Nykyään kannettavat tietokoneet ovat jo todella ohuita ja kevyitä, samalla niiden muodot ovat erittäin tyylikkäitä. Kannettava tietokone helpottaa käyttäjän elämää monin eri tavoin. Millainen on sitten hyvä kannettava tietokone ja mitä ominaisuuksia siinä kannattaa olla?

Vertailimme yli 30 eri kannettavaa tietokonetta, joista valitsimme mielestämme parhaat tähän vertailuun. Tutkimme vertailussa niin kannettavien suorituskykyä, käytettävyyttä ja kestävyyttä. Tässä testimme TOP-5 läppäriä.

Kannettava tietokone vertailu

Testivoittaja: Lenovo ThinkPad T15g Gen 1

Lenovo ThinkPad T15 GEN1

Lenovo ThinkPad T15g -kannettava tarjoaa äärimmäistä suorituskykyä työskentelyyn ja sisällön luomiseen. Kestävärunkoisessa kannettavassa on 15,6 tuumainen Dolby Vision HDR -näyttö sekä erittäin kattavat turvaominaisuudet. Kannettava noudattaa muotoilussaan ylistettyä tyyliä, joka yhdistää kestävyyden ja toimivuuden. Kannettava on varustettu huipputasoisella prosessorilla ja näytönohjaimella, jotka tarjoavat parasta suorituskykyä työtehtäviin ja sisällön luomiseen. ThinkPad T15g:ssä on äärimmäisen vähän esiasennettuja ohjelmistoja, jonka ansiosta sen käyttöönotto on nopeaa.

Lenovo ThinkPadissä on tehokas 10. sukupolven Intel Core i7 -kuusiydinprosessori, jossa riittää tehoa raskaimmillekin sovelluksille. Prosessorissa on 2,6 GHz vakiokellotaajuus, mutta tarvittaessa se voi siirtyä jopa 5 GHz turbotilaan. Suorituskykyä täydentää 32 GB nopea DDR4 RAM -keskusmuisti. Tehokas Nvidia GeForce RTX 2080 Super Max-Q -näytönohjain tarjoaa suorituskykyä esimerkiksi graafiseen suunnitteluun ja pelien luomiseen. Näytönohjaimessa on 8 GB nopeaa GDDR6 RAM -muistia sekä kehittynyt Turing-alusta, jonka ansiosta se voi pyörittää vaativiakin sovelluksia 4K 2160p -resoluutiolla ja sulavalla ruudunpäivitysnopeudella. Huippuohut ja energiatehokas Max-Q-malli maksimoi tilankäytön, alentaa virrankulutusta ja pidentää akun kestoa. Dolby Vision HDR -näytön IPS-paneeli tarjoaa runsaasti tilaa suurienkin kaavioiden ja asiakirjojen tarkasteluun. Ikoninen Lenovo AccuType -näppäimistö tarjoaa puolestaan erinomaisen tarkkuuden ja kirjoitustuntuman valkoisen taustavalon sekä ergonomisesti muotoiltujen näppäinhattujen ansiosta. Käyttömukavuutta on lisäämässä laitteen akku, jossa riittää virtaa jopa 15 tunniksi.

Paras Lenovo kannettava tietokone: Lenovo ThinkBook 14

Lenovo ThinkBook 14

Lenovon Thinkbook 14 – kannettava tietokone yhdistää ThinkPad -tuoteperheen parhaat puolet. Thinkbook 14 yhdistyy erinomainen kestävyys ja suorituskyky sekä tyylikkään upeasti muotoiltu runko. Tämä kannettava painaa 1,5 kg ja se on alle 1,5 cm paksu. Kattavien turvallisuusominaisuuksien ja pitkä kestoisen akun ansiosta laite soveltuu hyvin niin yritys-, koti- kuin opiskelukäyttöön. Tässä laitteessa on roiskesuojattu ja kaareva näppäimistö, joka tarjoaa hyvän ja ergonomisen kirjoitustuntuman. Thinkbook 14 kanssa ei tarvitse tyytyä keskinkertaiseen suorituskykyyn, vaikka kone on hyvin ohut ja ergonominen.

Thinkbook käyttää viimeisintä teknologiaa, johon kuuluu mm. Intelin 10. sukupolven Core i7 -suorittimet ja erittäin nopeat PCIe SSD – levyt. Liitäntöjä löytyy myös runsaasti, sillä koneessa on kaksi USB porttia sekä kaksi USB-C liitäntää. Tietoturvaa tarjoavat esimerkiksi virtanappiin liitetty sormenjälkitunnistin sekä ohjelmistopohjainen TPM 2.0 tuki. Akun kesto on noin 9 tuntia. 14 tuumainen Full HD toistaa videot ja kuvat terävästi ja yksityiskohtaisesti. IPS paneeli taas varmistaa entistäkin kirkkaammat värit, korkeamman kontrastin sekä laajemmat katselukulmat.

Paras Asus kannettava tietokone: Asus ZenBook 14

Asus Zenbook 14

Asus Zenbook 14 on kenties yksi markkinoiden eleganteimmista kannettavista. Erittäin tyylikkään kannettavan yksi tavoite onkin motivoida sen käyttäjiä parhaaseen mahdolliseen lopputulokseen. Kannettavan keskipisteenä ei olekaan vain sen suorituskyky vaan kokonaisuus. Mielestämme tämä kone täyttää juuri ne kriteerit ja se onkin kokonaisuudeltaan parempi kuin sen yksittäiset osat. ZenBook on myös muotoiltu helpottamaan paljon matkustavien tarpeet. Laite tulee käytännöllisesti mukaan kaikkialle ja se on vieläpä sertifioitu sotilasluokituksella, joten tietokoneen voi pakata mukaan turvallisin mielin. Erittäin suuren näyttö-runko suhteen ansiosta pieneen runkoon mahtuu suurempi näyttö. Madalletun näppäimistön ja ErgoLift ominaisuuden ansiosta saat miellyttävän kirjoituskulman ja – tuntuman.

Zenbook 14 on varsin tehokas suoritin. 8. sukupolven Intel Core i5 – suoritin antaa erinomaisen suorituskyvyn. Se on tehokas, mutta samalla myös energiatehokas. Tarvittaessa voit myös aktivoida tietokoneen hiljaisentilan, mikäli työsi ei vaadi suuria tehoja. Hiljaisessa tilassa kone laskee suorittimen kellotaajuutta ja hiljentää kannettavan lähes äänettömäksi. SSD – tallennusyksikkö on yksi markkinoiden parhaista, jonka lukunopeus on jopa 3,2Gt ja kirjoitusnopeus 2,3Gt. Raskaatkin tiedostot latautuvat siis silmänräpäyksessä. Kaiken tämän lisäksi NVIDIA GeForce MX 150 – näytönohjain tarjoaa lisätehoa pelaamiseen, videoiden pyörittämiseen sekä kuvien käsittelyyn.

Paras Apple MacBook: Apple MacBook PRO M1

Apple MacBook PRO

Applen M1 – siru tulee määrittelemään koko kannettavien tietokoneiden maailman uudestaan. MacBook Pro on ulkonäöltään taattua Applen laatua. Erittäin kevyt ja ohut kone on mukava pitää matkassa minne ikinä menetkin. Applen tuotteissa erityisen mukava ominaisuus piilee siinä, että useimmissa kaupoissa voit räätälöidä itsellesi sopivan tietokoneen. MacBookiin on valittavissa useita lisäominaisuuksia, joita voit lisäillä koneeseen halutessasi. MacBookin ulkonäkö ja käyttö eivät esittelyjä kaipaa, vaan ostaja löytää aina varmasti itselleen laatua.

Ominaisuuksiltaan MacBook Pro on erinomainen. Pelaaminen ja hyvän grafiikan vaativat tehtävät hoituvat nopeasti 8-ytimisen näytönohjaimen ansiosta. 16-ytiminen Neutral Engine hyödyntää todella tehokasta koneoppimista. Akun kestoa tässä laitteessa on huimat 20 tuntia, joten voit huoletta käyttää konetta missä vain. Tehoa ja suorituskykyä pursuava ammattitason kannettava tietokone on nyt M1 – sirun ansiosta vertaansa vaille.

Paras Samsung kannettava tietokone: Samsung Galaxy Book Ion 13

Samsung Galaxy Book Ion

Samsung Galaxy Book Ion on tyylikäs ja silti simppeli kannettava. Siinä yhdistyvät todella kevyt paino sekä loistava suorituskyky. Kattavat ominaisuudet kuten QLED  FHD -näyttö 600 nitin kirkkaudella, PowerShare ja hienosäädetyt AKG-kaiuttimet tekevät laitteesta erinomaisen kumppanin päivittäisiin työtehtäviisi sekä vapaa-ajalle viihdekäyttöön. Kannettava on suunniteltu todella käyttöystävälliseksi ja siinä onkin paljon käyttöä helpottavia ominaisuuksia. Ensinäkin 0,97 kilogramman painoisessa kannettavassa on huikaiseva 22 tunnin akkukesto. Samalla kun käytät Galaxy Book Ionia voit ladata langattomasti muut laitteet PowerShare-ominaisuuden avulla.

Samsung Galaxy Bookista löytyy 10. sukupolven Intel Core i5 – neliydinprosessori, joka tarjoaa erinomaista suorituskykyä jo hieman haastavampiinkin tehtäviin. Suorituskykyä täydentää nopea 8 GB DDR4 RAM -keskusmuisti sekä integroitu Intel UHD Graphics -grafiikkasiru. Outdoor Mode -tila ja 600 nitin maksimikirkkaus mahdollistavat kannettavan käyttämisen ulkona aurinkoisenakin päivänä. Kannettavassa on huippunopea 512 GB PCIe SSD -muisti, jonka ansiosta kannettava käynnistyy nopeasti ja ohjelmistojen latausajat jäävät mukavan lyhyiksi. Tämän laitteen käyttökokemus on ensiluokkainen ja siitä löytyy useita tämän hetken parhaita ominaisuuksia, joten tämän kannettavan kanssa olet varmasti tyytyväinen.

Hyvä kannettava tietokone kotikäyttöön

Huawei MateBook 14

Huawei MateBook 14

Huawei MateBook 14 – kannettava on rakennettu ohueen metallirunkoon. Pieni kehys antaa tilaa suuremmalle näytölle, samalla metalli runko kuitenkin takaa turvallisen käytön. Kannettava on kokonaisuudessaan mukavan tyylikäs ja näppärä käyttää. Laite saa erityismaininnan Huawei Share ominaisuudesta. Tällä ominaisuudella osa Huawei ja Honor puhelimista on nopeaa ja vaivatonta yhdistää kannettavaan. Tiedostojen siirtäminen kännykästä tietokoneelle käy näppärämmin kuin koskaan.

MateBook on turvallinen valinta. Kannettavassa on tarkka sormenjälkitunnistin, ja Web-kamera aukeaa vasta kun käytät sitä. Intel Core i5-10510U -prosessori antaa tehoa aina kun siihen on tarvetta. NVIDIA GeForce MX350-näytönohjain tekee video editoinnista ja pelaamisesta sujuvaa ja luotettavaa. Akun kestoa koneessa on mukavat 14 tuntia ja 2K FullView näyttö antaa mukavan käyttökokemusta. Laitteessa on myös silmäystävällinen tila, jolloin näyttö vähentää silmille haitallista sinistä valoa eikä silmäsi rasitu liikaa näyttöä katsellessa.

Paras kannettava tietokone pelaamiseen

Asus ROG Zephyrus G14

Asus ROG Zephyrus G14

Asus Rog Zephyrus G14 pelikannettavalla pelaat vaativia ja nopeatempoisia pelejä vaivatta. 1080p resoluutiolla ja korkeilla ruudunpäivitysnopeuksilla voi pelata kaikkia tämänhetkisiä pelejä. Kaiken lisäksi kannettavan järjestelmä on VR-valmis. Kannettava on erittäin tyylikkään näköinen ja AniMe Matrix – ominaisuus antaa mahdollisuuden muokata näytön takakantta mielesi mukaan. Kannettava on alle kaksi senttiä paksu ja kulkee helposti mukanasi minne vain.

Asus ROG Zephyrus on suunniteltu pelikannettavaksi. AMD Ryzen R7 4800HS prosessori yhdistettynä NVIDIA GeForce GTX 1660Ti näytönohjaimen kanssa laite on erittäin tehokas ja kuvanlaatu on huipputasoa. 16 Gt RAM ja 512 Gt tallennustila takaavat riittävän muistin. ROG pelikannettavissa huomioitavaa on myös koneen erinomainen jäähdytys. Muun muassa 83 teräiset tuulettimet, lämpöputket ja itsestään puhdistava viilennysjärjestelmä pitävät huolen ettei kone pääse ylikuumenemaan. Perinteisen näppäimistön lisäksi kannettavassa on erilliset funktionäppäimet. Pelaamiseen riittää taatusti tarpeeksi tehoa ja kuvanlaatua, siksi Asus ROG Zephyrus G14 on mielestämme paras valinta kannettavaksi pelitietokoneeksi.

Paras kannettava tietokone opiskeluun

Lenovo IdeaPad Flex 5 Chromebook 13

Lenovo IdeaPad Flex 5

Lenovo IdeaPad Flex 5 Chromebook -2-in-1-kannettava yhdistää tabletin ja kannettavan parhaat puolet. Kääntyvä Full HD -näyttö, energiatehokas prosessori ja kätevä Chrome OS -käyttöjärjestelmä takaavat opiskelijalle erinomaiset työkalut kaikkiin tarpeisiin. 13,3 tuumaisella IPS-näytöllä varustettu kannettava on sopivan pieni ja näppärä kuljettaa mukana kaikkialle ja laitteessa on Comet Lake -tuoteperheen kaksiytiminen Intel Core i3 -prosessori, joka tarjoaa runsaasti energiatehokasta suorituskykyä.

Lenovo IdeaPad Flex 5 tarjoaa mahdollisuuden niin tabletin kuin kannettavan parhaisiin puoliin. Ergonomisen näppäimistön ollessa edessäsi voit kirjoittaa sujuvasti muistiinpanoja. Toisaalta voit kääntää näppäimistön pois ja käyttää laitetta kuin tablettia. Näin muistiinpanojen teko, piirtäminen ja vaikkapa elokuvien katselu onnistuu aina parhaassa asennossa ja loistavalla käyttökokemuksella. Kristallinkirkas IPS-näyttö tukee monikosketusta ja helpottaa käyttöä entisestään. Kaiken lisäksi hyvä akku tarjoaa jopa 10 tuntia käyttöaikaa, joten voit huoletta käyttää kannettavaa missä ja milloin vain. Lenovo IdeaPad Flex 5 tarjoaa loistavat ominaisuudet juuri opiskelukäyttöön. Monipuolisia ja varsin toimivat ratkaisut ovat saatu koottua vieläpä varsin edulliseen pakettiin.

Käyttäjien kokemuksia kannettavista

Suurin osa tietokoneiden käyttäjistä käyttää jo kannettavaa tietokonetta. Kannettavassa yhdistyy kaikki parhaat ominaisuudet: Suorituskyky, käytännöllisyys sekä kuvanlaatu. Kannettavat tietokoneet kehittyvät koko ajan hurjaa vauhtia ja etenkin Applen uusi M1 – siru on saanut osakseen hurjasti kehuja. Kaikki testimme kannettavat saivat myös kehuja monipuolisuudestaan.

Kännykkä ja tietokone on helppoa liittää yhteen ja siirtää tiedostoja niiden välillä. Tässä käyttäjät ovat huomanneet kuitenkin Huawei Share ominaisuuden, joka nopeuttaa ja helpottaa tiedon siirtoa entisestään. Kannettavat luovat monia mahdollisuuksia ja pitkät akun kestot lisäävät niitä entisestään. Uusissa malleissa on jo jopa yli 20 tunnin akunkesto ja useimmissa vähintään noin 14 tunnin akun kesto. Pitkä akun kesto takaa työskentelyn missä ja milloin vain, eikä laturia tarvitse olla aina kantamassa mukana. Liikkuville ihmisille kannettava tietokone on nykypäivänä ehdoton valinta.