ETF rahasto – mikä on ETF ja miksi niihin kannattaa sijoittaa?

ETF kirjoituskone

ETF eli Exchange Traded Found, joka taas tarkoittaa suomeksi pörssinoteerattua rahastoa. ETF rahastoa voi ostaa ja myydä aivan kuten mitä tahansa pörssiyhtiön osaketta. Tavallisesti rahasto-osuuksia voi ostaa rahastoyhtiöiltä, jolloin osto- ja myyntitapahtuman yhteydessä on pieni viive. ETF rahastoilla voi kuitenkin käydä kauppaa reaaliajassa toisten sijoittajien kanssa. Reaaliajassa käytävän kaupankäynnin ansiosta sijoittajan on helpompi tehdä lyhytaikaista sijoittamista tai treidaamista. ETF rahastot sopivat silti aivan yhtä hyvin myös pitkäaikaiseen sijoittamiseen.

ETF rahastot voivat olla joko aktiivisesti hoidettuja rahastoja tai passiivisesti hoidettuja rahastoja. Passiivisesti hoidetut rahastot seuraavat sijoituksillaan usein jotain indeksiä. Itse suosimme juuri tällaisia indeksirahastoja niiden pienien kulujen ansiosta. ETF:t ovat nousseet viime vuosina ammattisijoittajien suosituimmaksi sijoituskohteeksi juuri alhaisten kulujen takia sekä todella laajan rahasto valikoiman ansiosta.

Miksi ETF rahastoihin sijoittaminen on kannattavaa?

ETF rahastoista kannattavan sijoituskohteen tekee muutama hyvin yksinkertainen asia. ETF rahastoon on mahdollista sijoittaa reaaliajassa, jolloin sijoittaja voi ajoittaa ostot ja myynnit paremmin kuin normaalissa rahastossa. Toisaalta ETF rahastot tarjoavat itsessään jo paremman hajautuksen kuin yksittäiset osakkeet. ETF rahastoa voi ostaa samalla tavalla kuin osaketta ja lähes kaikki suomalaiset pankit tarjoavat mahdollisuuden niiden ostamiseen verkkopankeissaan. ETF sijoittaja tietää myös joka päivä tarkkaan mitä arvopapereita kyseinen rahasto sisältää ja missä suhteessa. ETF sijoittaminen tarjoaa yleensä hyvin alhaiset kulut ja niiden valikoima ja mahdollisuudet ovat todella suuret. Kaiken tämän lisäksi ETF rahastosijoittamisen voi aloittaa jo todella pienillä summilla.

Miten valita itselle sopiva ETF rahasto?

etf rahasto nousee

Ennen ETF rahastot olivat vain suurten sijoittajien suosiossa. Internetin avulla ETF sijoittaminen on kuitenkin tullut kaikkien ulottuville ja niiden käyttö on noussut räjähdysmäisesti. Tällä hetkellä ETF rahastoja on maailmalla yli 7000 kappaletta ja niiden määrä kasvaa koko ajan. Yhdysvalloissa jo yli 50% ETF:issä olevista varoista on yksityissijoittajien varallisuutta. Tässä asiassa Eurooppa on vielä perässä, mutta se on ottamassa Yhdysvaltoja kovaa kiinni. ETF rahastoja löytyy todella paljon jokaiselta alalta, joten miten sinä voit löytää itsellesi sopivan ETF:n?

ETF rahaston valinnassa kannattaa ensiksi miettiä omaa sijoitusstrategiaa. Kuinka paljon olet valmis ottamaan riskiä, kuinka pitkään sijoitat ja kuinka paljon aiot sijoittaa? Lyhyellä sijoitusvälillä kannattaa ottaa hieman pienempää riskiä kun taas suuremmalla riskillä ja pidemmällä aikavälillä ovat tuotot mahdollisesti korkeammat. Itse suosimme sijoittamista mahdollisimman matala kuluiseen S&P 500 -indeksiä seuraavaan ETF rahastoon. Tämän on todennut tunnettu sijoitusguru Warren Buffet aikanaan.

”Sijoittakaa 10 % lyhytaikaisiin valtion velkapapereihin ja 90 % mahdollisimman alhaisen kustannuksen S&P 500 -indeksirahastoon”

Löytääksesi itsellesi sopivan ETF rahaston kannattaa huomioida omaa tietoutta. Onko sinulla jokin ala, josta tiedät paljon ja olet ajan tasalla sen alan tapahtumista. Silloin voit jo löytää hyviä sijoituskohteita ja taata itsellesi hyviä tuottoja.

Kuinka ETF rahastoon voi sijoittaa?

ETF rahastoihin voi sijoittaa jokaisena pörssipäivänä suoraan omasta verkkopankista. Lähes kaikki suomalaiset pankit tarjoavat mahdollisuuden ostaa ETF rahastoja verkkopankin kautta, tähän tarvitset siis vain verkkopankkitunnukset. Itse olemme kokeneet, että verkkopankkien kautta sijoittaminen tulee jo keskisuurilla summilla melko kalliiksi. Verkkopankit veloittavat hieman toisistaan poiketen noin 1% osto- ja myyntipalkkioita. Keskisuurissa sijoituksissa Nordnet palvelun käyttäminen tulee sijoittajalle kuitenkin halvemmaksi. Nordnet-välityspalvelun avulla ETF sijoittaminen on todella helppoa. Avaat ilmaisen tilin ja etsit itsellesi sopivan ETF rahaston. Tämän jälkeen painat vain osta painiketta. ETF rahastoja on yhtä helppo ostaa kuin muitakin pörssiosakkeita. Kaiken lisäksi Nordnet palvelusta löytyy sopivan ETF rahaston etsimistä helpottavia työkaluja. Sijoita ETF:iin ilman välityspalkkioita tästä.

Aina ennen sijoittamista on kuitenkin hyvä muistaa seuraava asia: Sijoittamiseen osake- ja pääomamarkkinoilla liittyy aina riskejä. Sijoitusten arvo ja tuotto voi nousta tai laskea, ja sijoittaja voi menettää sijoittamansa pääoman kokonaan. Historiallinen tuotto ja kehitys ei ole tae tulevasta tuotosta.