Paras ilmalämpöpumppu – Vertailussa parhaat ilmalämpöpumput

Paras ilmalämpöpumppu

Ilmalämpöpumppuja ostetaan paljon, koska sen avulla säästää lämmityskuluista jopa 40 %. Ilmalämpöpumpun avulla lämmitetään niin koteja, kesämökkejä, yrityksien liiketiloja, varastoja kuin lukuisia muita rakennuksia. Kesäisin ilmalämpöpumppu sopii myös viilennykseen. Ilmalämpöpumppu kannattaa valita huolellisesti, koska valinta riippuu monesta asiasta kuten asennuskohteesta ja siitä, mitä lämpöpumpulla tavoitellaan.

Ilmalämpöpumpun valintaan vaikuttaa asunnon koko ja lämmön tarve. Isompaan asuntoon tarvitaan tehokkaampi laite, pienempään riittää vähempitehoinen. Valintaan vaikuttaa myös asunnon pohjapiirustus. Se, miten avara tai sokkeloinen pohjapiirustus on, vaikuttaa myös hyvin paljon siihen, mihin paikkaan sisäyksikkö on paras sijoittaa asunnossa.

Olemme valinneet tähän vertailuun ilmalämpöpumppuja, jotka soveltuvat erityisesti kotikäyttöön. Osa ilmalämpöpumpuista on niin tehokkaita, että niillä voi lämmittää tai viilentää myös isompiakin varasto- tai toimistotiloja. Vertailun ilmalämpöpumput ovat parhaimmillaan 30–140 neliömetrin kokoisissa tiloissa. Jos siis haluat alentaa nykyisen lämmitysmuodon kustannuksia, ilmalämpöpumppu on tehokas ja investoinniltaan maltillinen ratkaisu.

Ilmalämpöpumppu vertailu

Paras ilmalämpöpumppu: Panasonic NZ50VKE

Panasonic NZ50VKE

Panasonic NZ50VKE on todellinen voimanpesä, joka parhaimmillaan puhaltaa 1200 kuutiota ilmaa tunnissa ja alaspäin aukeava puhallinsiipi levittää lämmöntasaisesti isoonkin tilaan. Ilmalämpöpumpun Comfort Cloud WiFi etäohjaus, joka on tehoiltaan ja kestävyydeltään huippuluokkaa. Panasonicin ilmalämpöpumput ovat talvenkestäviä ja tämä Panasonic NZ50VKE suurteho ilmalämpöpumppu tuottaa lämpöä jopa 35 asteen pakkasessa lämmittäen jopa 100–250 neliön tilat. Pohjolan ilmastoon suunniteltu jykevä ilmalämpöpumppu toimii siis kovillakin pakkasilla ja pystyy tuottamaan edullista energiaa jopa suuriin halli tiloihin. Erinomainen kylmäkerroin (SEER 7,3) tekee tästä ilmalämpöpumpusta energiatehokkaan viilentäjän kaiken kokoisiin tiloihin. Panasonic NZ50VKE ilmalämpöpumpun energialuokka jäähdytyksessä on A++. Tämä voimapesä sopii erinomaisesti erilaisiin varasto- ja liiketiloihin energiakustannusten pienentämiseen. Lue lisää ja katso Panasonic NZ50VKE:n halvin hinta tästä.

Paras vesi-ilmalämpöpumppu: Bosch Compress 3000 AWS II 15kW

Bosch Compress 3000

Compress 3000 AWS on uuden sukupolven ilma-vesilämpöpumppu. Se on kehitetty vastaamaan pohjoismaisten sääolosuhteiden asettamiin vaatimuksiin. Uutuus kompressori on kierroslukuohjattu, mikä tarkoittaa, että se mukautuu jatkuvasti ja automaattisesti talosi lämmitystarpeisiin. Lämpöpumpun kehittynyt ohjausjärjestelmä ottaa elintapojesi lisäksi huomioon myös sääolojen muutokset ja sovittaa kierrosluvun niiden mukaisesti. Tämä tarkoittaa, että lämpöpumppu ei koskaan tuota liikaa lämpöä, ja sinä säästät joka kuukausi. Sisäyksiköistä on saatavissa erilaisia malleja, minkä ansiosta Compress 3000 AWS on helppo sijoittaa myös saneerauskohteisiin. Seinään kiinnitettävää sisäyksikköä voidaan käyttää jo olemassa olevan kattilan kanssa. Itsenäisessä, jaloillaan seisovassa yksikössä on sisäänrakennettu käyttövesivaraaja sekä sähkövastus. Tämän jykevän laitteiston energialuokka on A++ ja sen teho riittää lämmittämään suurenkin talon. Lue lisää ja katso paras tarjous tästä.

Paras Mitsubishi ilmalämpöpumppu: Mitsubishi LN25 Electric Hero 2.0

Mitsubishi Electric Hero 2.0

Ilmalämpöpumppu Mitsubishi LN25 Hero 2.0 on innovatiivinen yhdistelmä lyömätöntä tehoa, energiansäästöä ja tyylikästä muotoilua. Älykäs ilmalämpöpumppu on varusteltu monipuolisin ominaisuuksin, jotka lisäävät kotisi asumismukavuutta luotettavasti joka päivä. Sisäänrakennettu WiFi tekee LN25 HERO 2.0:n ohjaamisesta hyvin helppoa, mutta liikkeistäsi oppiva ilmalämpöpumppu varmistaa, ettet joudu tuhlaamaan turhaa aikaa nappien paineluun. Automaattisen takkatoiminnon avulla laite osaa jatkaa puhallustoimintaa halutun lämpötilan jälkeen, jotta takan tuottama lämpö leviää laajemmalle alueelle kodissasi. Erittäin hiljainen ja tyylikäs Hero 2.0 sopii jopa sisustuselementiksi ja tarvittaessa se on täysin huomaamaton, sillä hiljaisin 19 desibelin äänenvoimakkuus kuuluu markkinoiden hiljaisimpiin malleihin. Laitteiston energia tehokkuus on A+++ ja laite pystyy tuottamaan tehoa varmasti niin paljon kuin suurikin koti tarvitsee. Lue lisää ja katso laitteen paras tarjous tästä.

Paras Panasonic ilmalämpöpumppu: Panasonic HZ25WKE

Panasonic HZ25WKE

Panasonic HZ25WKE on tehokas, moderni ja hiljainen valinta ilmalämpöpumpuksi. Jos asentaja tai urakoitsija saa valita, on ilmalämpöpumpun malli yleensä HZ. Se on usein energiatehokkain ratkaisu isoonkin kohteeseen. Uudistunut HZ tarjoaa erinomaisen hyötysuhteen (SCOP 5,2), 3,5 kw:n tehon vielä -25 asteessa ja lämpöä jopa -35 °C:ssa. Comfort Cloud –sovelluksen avulla voi ohjata pumppua puhelimen avulla. NanoeX teknologian ilmanpuhdistus puolestaan poistaa hajuja, bakteereja ja viruksia ja parantaa näin ilmanlaatua huomattavasti. Panasonicin HZ-sarjan tuotteet ovat Skandinavian myydyimpiä ilmalämpöpumppuja. Tämä malli saavuttaa halutun huonelämpötilan hyvin nopeasti jopa kovillakin pakkasilla. Luotettavuus onkin yksi suosion avaintekijöistä. Tämän mallin energia tehokkuus on A+++ ja se pystyy lämmittämään jopa 90 m² kokoisia sisätiloja. Lue lisää ja katso laitteen halvin hinta tästä.

Paras Hitachi ilmalämpöpumppu: Hitachi Shirokuma 35 Nordic

Hitachi Shirokuma Nordic 35

Hitachi Shirokuma Nordic on suunniteltu pohjolan vaativiin olosuhteisiin. Sen muotoilussa on kiinnitetty huomiota siihen, ettei se hallitse huoneen visuaalista ilmettä. Silti se pystyy tuottamaan tehokasta lämmitystä ja viilennystä tarpeen mukaan. Constant Power –tekniikan avulla lämmitysteho pysyy vakiona aina -15 asteeseen asti. Eco-anturi puolestaan mahdollistaa minimaalisen energiankulutuksen sekä säästöjen merkittävän lisäämisen. Innovatiivinen ja älykäs kaukosäädin näyttää myös lämpöpumpun energiankulutuksen. Laitteen energialuokitus on A+++ ja tämä tehokas ilmalämpöpumppu takaa energiaa koko taloon. Lue lisää ja katso halvin hinta tästä.

Paras pieni ilmalämpöpumppu: Bosch Climate 6100 5 kW

Bosch Climate 6100

Bosch Climate 6100 on energiatehokas ja uusimmalla tekniikalla varustettu ilmalämpöpumppu. Tämä pieni tehohirmu sopii erinomaisesti esimerkiksi omakotitalojen, vapaa-ajan asuntojen, mökkien ja pienten tilojen kuten autotallien ilmalämpöpumpuksi. Sen kauniin valkoinen ulkoyksikkö ja tyylikäs matala sisäyksikkö mahdollistavat lämpöpumpun helpon asennuksen haluttuun paikkaan. Toiminnot ilmavirran suuntaukseen ja kylmän ja kuuman ilman levitykseen lisäävät asumisviihtyvyyttä. Hiljainen käyntiääni varmistaa sekä sinun että naapuriesi asumismukavuuden. Laitteen energialuokka on A++, samalla lämpötilan ylläpitotoiminto ja ulkoyksikön kuumakaasusulatus mahdollistavat erinomaiset säästöt niin lämmitykseen kuin viilennykseen. Lue lisää ja katso laitteen halvin hinta tästä.

Paras halpa ilmalämpöpumppu: Panasonic TZ25WKE

Panasonic TZ25-WKE

Panasonic TZ25 WKE on uusi ilmalämpöpumppu, joka on tarkoitettu huoneiston viilennykseen. Laite toimii viilennyslaitteena -10 asteen ulkolämpötilaan asti. Ilmalämpöpumppu Panasonic TZ25WKE on siis tarkoitettu kohteisiin, joissa on jo lämmitys ja tarvitaan ainoastaan viilennystä. Ilmalämpöpumppu on helposti asennettavissa oven yläpuolelle pienen kokonsa ansiosta. Myös huolto sujuu näppärästi, sillä uudistetussa mallissa sisusta on suunniteltu uudelleen toimenpiteiden helpottamiseksi. on varustettu sisäänrakennetulla WLANilla, jonka avulla se voidaan yhdistää verkkoon ja ilmalämpöpumppu on ohjattavissa etäohjauksella Panasonic Comfort Cloud -sovelluksella. Laite on suunniteltu todella hiljaiseksi, eikä se häiritse öisin 20 Desibelin käyttöäänellä. Tämä edullinen ja silti tehokas kodin viilennys järjestelmä, pitää kodin sopivan lämpöisenä koko kesän. Laitteen energialuokka on A++. Panasonic TZ25-WKE on oiva ratkaisu kaikkiin viilennystä tarvittaviin tiloihin, laitteesta löytyy silti tarvittavaa tehoa pitää suurempikin tila viileänä. Lue lisää ja katso edullisin hinta tästä.

Paljonko ilmalämpöpumpulla säästää?

Ilmalämpöpumpulla viilentäminen maksaa helteisenä kesäpäivänä hieman asunnosta riippuen noin 0,5 – 1 euron. Tällöin lämpöpumpun tulisi olla päällä lähes koko vuorokauden ympäri. Viilennykseen kuluu keskimäärin kesän aikana noin 20 – 50 euron edestä sähköä. Vaikka ilmalämpöpumppu olisi täydellä teholla yötä päivää koko kesän päällä, maksaisi viilennys siltikin vain noin 100 euroa kesältä. Ilmalämpöpumpun sähkönkulutus viilennyskäytössä on siis hyvin pientä. Itse asiassa viilentäminen on huomattavasti edullisempaa kuin lämmittäminen. Kuumana kesäpäivänä lämpötilan ollessa +25 °C, ilmalämpöpumpun tarvitsee jäähdyttää ilmaa vain muutamia asteita viileämmäksi esimerkiksi +20 asteeseen. Lämmittäessä ilmalämpöpumppu joutuu tekemään paljon kovemman työn varsinkin kovilla pakkasilla.

Ilmalämpöpumppu säästää energiaa n. 3 000–8 000 kWh asunnon koosta riippuen sähkö- ja öljylämmitteisissä taloissa vuosi tasolla. Kaukolämpökohteissa säästöt ovat hieman maltillisempia. Rahallisesti 3 000–8 000 kWh energiansäästö tarkoittaa n. 350–900 euron vuosittaisia säästöjä. Säästöjä laskiessa on myös hyvä muistaa ilmalämpöpumppujen tuottamaa energiamäärää yhdellä kilowatilla sähköenergiaa eli SCOP-arvoa. Kovilla pakkasilla hyvän ilmalämpöpumpun säästö on edelleen noin kaksinkertainen muihin lämmitysmuotoihin nähden. Toisaalta halvan ilmalämpöpumpun tuoma säästö loppuu jo noin -10 asteen lämpötiloissa. Ilmalämpöpumpun sähkönkulutukseen vaikuttaa käytännössä kolme asiaa:

  • SCOP-arvo
  • Energiatehokkuus eli energialuokka
  • Mahdollinen takkatoiminto, joka jakaa takan tuoman lämmön ympäri taloa

Ilmalämpöpumpun avulla on mahdollista säästää huomattavasti lämmitys kuluissa. On kuitenkin syytä muistaa, että laadukas laite on yleensä paras vaihtoehto. Sen käyttökustannukset ovat pienemmät, käyttömukavuus parempi ja käyttöikä pidempi. Kesällä talon viilentäminen maksaa noin 20 – 50 euroa koko kesäkaudelta. Toisaalta talven aikana säästöä kertyy noin 350 – 900 euroa kohteesta riippuen. Etenkin kaukolämpö kohteissa säästö saattaa olla maltillisempaa. Kokonaisuudessaan ilmalämpöpumppu on oiva ratkaisu säästämään lämmityksessä sekä tuomaan käyttömukavuutta omaan kotiin.

Ilmalämpöpumppu kokemuksia

Suurin osa mielipiteistä, joita ilmalämpöpumpuista tulee, kerrotaan sen käyttömukavuudesta omassa kodissa. Kodin sisälämpötilan säätäminen on erittäin miellyttävä vaihtoehto etenkin kuumina kesäpäivinä. Suurin osa ilmalämpöpumpuista on jo todella hiljaisia eikä ne häiritse esimerkiksi yöunia. Tässäkin tapauksessa tuotteen laatu tulee usein kysymykseen, jos laitteen aiheuttaman melun takia se tulee aina öisin sulkea.

Nykypäivänä ilmalämpöpumppujen asennus on jo todella nopeaa ja helppoa. Pumppujen ominaisuudet ovat myös kehittyneet huimasti, sillä sopivan ilmavirran, sisäilman laadun ja lämpötilan säädön lisäksi laitteesta saattaa löytyä useita miellyttäviä ominaisuuksia, jotka tekevät kodista entistäkin mukavamman paikan.

Ilmalämpöpumpun hankinta on mukavuuden lisäksi koettu hyvin usein viisaaksi valinnaksi säästö näkökulmasta. Ilmalämpöpumpun avulla on mahdollista säästää satoja euroja vuodessa pelkästään lämmityskustannuksissa. Alku investointi on melko suuri, mutta käyttömukavuus saa usein valinnan osumaan juuri ilmalämpöpumppuun. Samalla muutaman vuoden kuluessa ilmalämpöpumppu on kuin itsestään maksanut itsensä takaisin.

Ilmalämpöpumpun huolto

Ilmalämpöpumpussa on lähtökohtaisesti kaksi huoltotoimenpidettä, jotka omistajan pitää tehdä itse. Nämä ovat sisäyksikön karkeasuodattimen puhdistus ja ulkoyksikön puhtaanapito. Karkeasuodattimen puhdistus tulee tehdä säännöllisesti, noin 2 viikon välein. Karkeasuodatin löytyy yleensä lämpöpumpusta laitteen etukannen alta. Sen voi puhdistaa imuroimalla tai jos suodattimeen jää vielä näkyvää likaa, vesihanan alla pienen huuhtelun avulla. Suodattimen on annettava kuivua, ennen kuin sen asentaa takaisin paikoilleen.

Suodatin on sitä likaisempi, mitä likaisempaa sisäilma on. Jos kotona on kotieläimiä tai laite sijaitsee pölyisessä autotallissa, karkeasuodatin kannattaa puhdistaa viikkosiivouksen yhteydessä. Mitä puhtaampi sisäyksikkö on, niin sitä parempi laitteen hyötysuhde on. Laite kannattaa siis muistaa pitää aina puhtaana, jottei sen teho laske.

Ulkoyksikön huollossa on tärkeää, että yksikön sisällä pyörivän ropelin väliin ei kulkeudu risuja tai muuta roskaa. Puhtaanapidossa auttaa ulkoyksikön ympärillä oleva suojakotelo. Suojakotelo kannattaa hankkia ammattilaiselta – tai rakentaa ammattilaisen antamien ohjeiden mukaan. Jos suoja on liian tiivis, laitteen teho laskee ja kompressorin kestävyys heikkenee. Liian tiivis suoja saattaa jopa rikkoa laitteen.

Ilmalämpöpumpputoimittajat tarjoavat erilaisia huoltopalveluita. Laitteeseen kannattaa tehdä noin 2-3 vuoden välein ns. syväpuhdistushuolto. Tällöin ammattilainen puhdistaa laitteen ja tutkii laitteen kunnon huolellisesti. Tällaisen palvelun voi ostaa yleensä laitetarjouksen yhteydessä. Asiakas voi valita ostaako pelkän laitteen vai laitteen huolettomammalla huoltopalvelulla.