Taloudellinen puskuri – miksi rahaa kannattaa säästää?

Säästää rahaa taloudelliseen puskuriin

Osalla suomalaisista on paljon rahaa makaamassa omalla pankkitilillä. Osa taas elää oikeastaan kädestä suuhun, eli kaikki raha mikä tienataan, myös kuluu kuukauden aikana. Kumpikaan näistä tavoista ei erityisesti palvele vaurastumista. Jokaisella olisi hyvä olla itselle sopiva taloudellinen puskuri, jotta yllättävistä tilanteista ja menoista selviää ilman ylimääräisiä lainoja ja selviämme eteenpäin tiukankin paikan tullen. Rahaa ei toisaalta kannata kuitenkaan pitää liikaa pankkitilillä inflaation takia. Taloudellinen tilanne saattaa notkahtaa mm. irtisanomisen tai lomautuksen seurauksena. Autoon saattaa tulla isoja korjauksia tai mitä tahansa vastaavaa on mahdollista tapahtua, tällöin sopiva taloudellinen puskuri takaa turvaa ja aikaa etsiä sopiva ratkaisu jokaiseen pulmaan. Tässä artikkelissa käymme läpi miksi rahaa kannattaa säästää taloudelliseen puskuriin, mikä on sopiva taloudellinen puskuri ja miten voi säästää rahaa.

Mikä on taloudellinen puskuri?

Taloudellinen puskuri on säästöjä, jotka ovat tarkoitettu hätätilanteisiin. Näitä tilanteita voivat olla vaikkapa työpaikan menettäminen, auton korjaus tai kodinkoneen hajoaminen. Auton korjaus tai kodinkoneen uusiminen saattavat olla suuria kulueriä ja niiden maksaminen saattaa edellyttää lainan ottamista. Taloudellisen puskurin ansiosta voimme kuitenkin ennakoida ikäviä tapahtumia ja vältämme lainojen ja pikavippien ottamisen. Kulutusluotot voivat olla todella kalliitta ja lopulta auton korjaus tai kodinkoneen uusiminen saattaa lopulta maksaa moninkertaisesti enemmän ilman taloudellista puskuria.

taloudellinen puskuri

Taloudellinen puskuri luo turvaa ja rauhaa pahan päivän varalle. Se ei ole tarkoitettu sijoituksesi vaan tuomaan mielenrauhaa ja auttamaan sinua selviämään pahimman yli ilman sijoitusten myymistä tai kalliita pikavippejä. Taloudelliseen puskuriin on tarkoitus säästää kuukausittain sopiva summa, omista tuloista noin 5-10%. Säästämistä ei kuitenkaan kannata jatkaa loputtomasti, vaan puskuriin kannattaa kerryttää 2-6 kuukauden pakollisia menoja vastaava summa. Summaa kannattaa pohtia itselle sopivaksi, riippuen kuinka paljon sinulla on vastuita ja mahdollisia menoeriä kuukausittain. Pankkitilille ei kannata jättää kuitenkaan makaamaan rahaa yhtään omaa puskuria enempää, sillä ne eivät siellä kasva korkoa vaan inflaatio syö niitä pikku hiljaa. Taloudellinen puskuri on siis tarkoitettu pahan päivän varalle, totta kai parasta olisi jos niihin ei tarvitsisi koskea ollenkaan.

Mihin rahaa kannattaa säästää?

Taloudellisen puskurin rahoja voi pitää monella eritavalla: käteisenä, pankkitilillä, arvometalleina tai säästö-/korkotilillä. Puskuria ei kannata missään nimessä sijoittaa suurella riskillä, sillä haluamme rahan olevan saatavilla nopeasti. Tavallinen pankkitili on yleensä helpoin vaihtoehto, sillä siellä saattaa olla jo useimmilla puskuri valmiiksi sitä sen kummemmin ajattelematta. Toisaalta jos olet yhtään tuhlaaja luonne, niin taloudellista puskuria kannattaa pitää pankin säästö- tai talletustilillä, joissa on nosto rajoituksia. Tällöin rahat ovat paremmassa turvassa, koska et voi jatkuvasti nostaa sieltä rahaa.

Halutessasi puskurillesi mahdollisesti pientä ja maltillista tuottoa, on osa puskurista mahdollista sijoittaa arvometalleihin. Etenkin kulta ja hopea ovat tunnettuja arvonsa säilyttäjiä, joten rahat pankkitilillä eivät kärsi inflaatiosta. Kaikkea ei kuitenkaan kannata laittaa arvometalleihin kiinni, sillä niitä ei voi välttämättä vaihtaa nopeasti takasin rahaksi. Osa puskurista kannattaa myös pitää käteisenä jo ihan sen takia, että verkkopankit ja pankkikortit eivät välttämättä toimi aina.

Tarvittaessa voit myös käyttää luottokorttia yllättäviin menoihin, sillä luotto on ilmaista, kunhan maksat sen takaisin seuraavan kuukauden aikana. Tällöin on hyvin tärkeää tietää, että pystyy varmasti maksamaan luoton pois seuraavan palkan maksun yhteydessä. Osan puskurista voi myös sijoittaa. Silloin on tärkeää muistaa, että sijoituksen pitää olla nopeasti muutettavissa rahaksi. Pörssikurssit voivat myös romahtaa ja etenkään silloin ei ole kiva joutua myymään omia sijoituksia tappiollisesti.

Miten säästää rahaa?

kuinka säästää rahaa

Taloudelliseen puskuriin kannattaa säästää omista tuloista noin 5-10% kuukausittain aina niin pitkää kunnes taloudellinen puskuri on täynnä. Puskuria ei kannata säästää liikaa sillä rahat eivät kasva korkoa omalla tilillä. Rahaa on mahdollista säästää monella tapaa ja etenkin pienituloisen säästäminen on hyvin tärkeää, jotta taloudellista turvaa on mahdollista luoda. Säästämiseen sopivia vinkkejä ovat mm. ylimääräisten suoratoistopalveluiden lopettaminen, liittymien ja vakuutusten kilpailuttaminen ja lisäämällä itse tehdyn ruuan syömistä. Kahvikuppien ostaminen päivittäin käy myös kuukausi ja vuositasolla todella kalliiksi. Jos olet karsinut menosi jo minimiin, niin silloin kannattaa myös pohtia sopivia lisätulonlähteitä. Sopivia säästövinkkejä ja lisätulonlähteitä löytyy lisää mm. seuraavista artikkeleista.

Parhaat tavat säästää – Vertailussa 5 tapaa säästää rahaa
Mistä lisää rahaa – 15 suosituinta tapaa tehdä lisätuloja

Yhteenveto

Taloudellinen puskuri antaa lisää turvaa ja aikaa pahan päivän varalle. Ilman taloudellista puskuria saatat joutua käyttämään lainoja ja pikavippejä ikävissä tilanteissa. Tällöin jo ennestään kiristynyt taloudellinen tilanne joutuu koetukselle lisää, sillä lainat ovat aina todella kalliita. Pahimmassa tapauksessa vaarana on joutua velkakierteeseen. Taloudellinen puskuri on siis vaurastumisen perusta, joka varmistaa tilanteessa kuin tilanteessa selustasi. Puskuria on mahdollista säilyttää monessa paikassa ja siihen kannattaakin miettiä itselle sopiva vaihtoehto kuitenkin niin, että rahat ovat mahdollista saada nopeasti käyttöön. Puskurin sopiva suuruus riippuu sinun vastuiden määrästä sekä elämän tilanteesta. Kuitenkaan ei ole mitään syytä kasvattaa ylisuurta puskuria sillä tilillä seisova raha lopulta menettää vain arvoaan inflaation seurauksena. Hyvä taloudellinen puskuri on niin vakuutus kuin säästökeino pahan päivän varalle. Toivomme todella, että sinäkin pidät taloutesi turvassa ja säästät rahaa omaan taloudelliseen turvaan.